Subota 27.08.2016.
08:36
B. Božin - Vesti

Nemci u panici: Štedišama preti krah?!

Reuters
Kriza u bankarskom sektoru: Loša politika Evropske centralne banke

Ekscesivna novčana politika Evropske centralne banke (ECB) je, po mišljenju Džona Krajana, šefa Dojče banke prouzrokovala više štete nego koristi.

- Iako je ECB dosta uradila za to da Evropu stabilizuje u finansijskoj i dužničkoj krizi, u međuvremenu ta politika deluje protivno ciljevima da se privreda ojača i osigura evropski bankarski sistem - smatra Krajan.

On je istakao da je prihod od kamata važan izvor prihoda za finansijske institucije, kao i da se on od 2009. godine na području čitave evrozone smanjio za sedam odsto.

- Ne uzimati novac, nego ga držati košta kamate. Sigurnost je na taj način kažnjena - navodi Krajan koji je od Marija Dragija, predsednika ECB tražio promenu kursa i izlazak iz negativnih kamata.

Agencija Rojters piše s velikim naslovom "Pad nemačkih bankarskih akcija alarmirao Bundesbanku".

- Na vraćanje u tržišnu kapitalizaciju banaka može da se gleda samo kritički jer se time otežava podizanje kapitala. Ukoliko postoji želja za dokapitalizaciju, to bi bilo znatno skuplje - rekao je Andreas Dombret, član Upravnog odbora Bundesbanke.

Rizik

Iz ugla ekonomskog eksperta Folkera Vilanda centralne banke su s pravom smanjile kamatne stope u finansijskoj i dužničkoj krizi.
- U međuvremenu, međutim, Federalne rezerve i Evropska centralna banka insistiraju predugo na niskoj kamatnoj politici, a ECB i dalje masovno širi kupovinu aktive. To stvara rizike u finansijskom sektoru, posebno u profitabilnosti bankarskog sektora, dok je rizična aktiva u porastu - upozorio je Viland, član Stručnog saveta za procenu ekonomskog razvoja.

Pre nekoliko dana je Dombret zahtevao da se u svim državama EU uvede garancija na uloge do 100.000 evra. U Nemačkoj ta regulativa važi od jula prošle godine, ali ne i u svim državama-članicama.

- To treba da se uradi pre svih drugih daljih koraka - naglasio je on.

Kao alternativu evropskom osiguranju uloga Dombret je nedavno predložio osnivanje fonda za reosiguranje ili međudržavnih kreditnih aranžmana.

Sunovrat nemačkih bankarskih akcija

Akcije Dojče banke i Komercbanke su nedavno znatno pale, a na evropskim stres-testovima ova dva najveća nemačka instituta spadaju u najslabije.
Akcije Komercbanke su od početka godine pale za 38, a Dojče banke za 45 procenata.
- Razlog za sunovrat nemačkih bankarskih akcija je nesigurnost u strukturnu snagu instituta. Odgovorno je pre svega niskokamatno okruženje, zbog koga banke u Nemačkoj naročito pate. Osim toga, firme u Nemačkoj se više finansiraju preko bankarskih kredita, a manje preko tržišta kapitala u odnosu na druge zemlje - smatra Dombret.






 

2024 © - Vesti online