Petak 26.08.2016.
19:19
J. L. Petković - Vesti

Dačić: To jeste etničko čišćenje, ali Srba

Tanjug
U mom Prizrenu samo 200 Srba: Ivica Dačić

Novina je da su Kosovo, a za njima SAD i Velika Britanija, zatražili da se "prorede" sednice SB o ovoj temi, odnosno izmeste iz Njujorka u Brisel.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić insistira da Priština "iznosi grube neistine i laži u UN", da je "na delu nacionalistička politika čiji je cilj ujedinjenje u jednu državu svih teritorija sa većinskim albanskim stanovništvom".

Šef srpske diplomatije je istakao da od "427 naselja u kojima su živeli Srbi, danas su proterani iz 311".

- To jeste etničko čišćenje, ali Srba. U Prizrenu, gde sam i ja rođen, 1981. je živeo 11.651 Srbin, a 2011. godine 237 - rekao je Dačić, pozivajući se na podatke popisa koje su sprovele prištinske vlasti.

On je istakao da je samo oko 4.000 Srba ostvarilo pravo na povratak u svoje domove na KiM:

- Kada pogledate brojke, statistiku, koja je porazna, vidite da je u stvari izvršeno etničko čišćenje Srba.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku optužila je Srbiju da opstruira sprovođenje briselskih sporazuma, i ocenila da ne bi trebalo više trošiti vreme Ujedinjenih nacija na situaciju na Kosovu.

Ona je ocenila da "u svetu ima 20 miliona izbeglica, najviše od Drugog svetskog rata, milioni žena su žrtve seksualnog nasilja, mnogo dece očajnički treba hranu i sklonište i da se sredstva koja se troše na Unmik mogu bolje iskoristiti za druge probleme u svetu".

Predstavnici SAD i Velike Britanije takođe smatraju da bi Savet bezbednosti trebalo da se "bavi važnijim pitanjima".

Genocid i "genocid"

- Osnovna definicija genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja jeste uništavanje ili proterivanje stanovništva. Srbija je milion puta izjavljivala da svaki zločin treba da bude kažnjen, ali istorija još ne pamti takav 'genocid' posle kojeg pripadnika naroda koji je navodno izvršio genocid ima 10 puta manje, a pripadnika naroda nad kojim je navodno izvršen genocid ima značajno više nego ranije - kazao je Dačić.



 

2024 © - Vesti online