Subota 27.08.2016.
00:30
nytimes.com, Vestionline

Evropska metropola: Evo čime je Beograd osvojio Amerikance

A. Čukić
Glavni grad Srbije oduševio Amerikance

Glavni grad Srbije ponekad izgleda kao rođak nemačkih metropola. Kada se tom opisu doda dnevno uživanje u kafićima, niske cene, talentovani mladi dizajneri, neverovatna kuhinja i neobuzdani noćni život, poređenje je još interesantnije.


Iako Beogradu nedostaju kulturne institucije svetske klase, poput onih u Berlinu, grad na ušću Save u Dunav nudi svoju posebnu privlačnost sa istorijskim četvrtima, tvrđavama i parkovima.

U članku koji je objavljen u "Njujork tajmsu" opisano je šta se sve u Beogradu može videti i uraditi za 36 sati, odnosno u petak, subotu i nedelju.

Petak

Plavi Dunav
Pogled na Dunav je najlepši sa Kalemegdana, do kog treba doći Knez Mihijlovom ulicom. Istorijsko utvrđenje sadrži i rimski bunar, austrijski toranj sa satom iz 18. veka, zatim dvorac iz 19. veka i vojni muzej okružen tenkovima i topovima.

Umetnost i trgovina
Sve što želite da kupite možete naći u Knez Mihailovoj ulici, od suvenira, knjiga, odeće, novina i hrane. Ova pešačka zona koja vodi do Kalemegdana prepuna je uličnih umetnika, ali i zgrada čije fasade datiraju iz 19. i 20. veka, a koje oslikavaju duh neoklasičnog, neorenesansnog i romantičarskog perioda.

Ispod mosta
Tokom dana Savamala, okrug ispod Brankovog mosta, privlači svojim umetničkim galerijama i kulturnim centrima, dok uveče postaje neverovatno mesto noćnog života prepuno barova i klubova.

Subota

Jutarnja kafa
Kofein je gorivo Beograda, čiji se stanovnici tokom vikenda okupljaju u kafićima.

Dodatne znamenitosti
Muzej istorije Jugoslavije je mesto koje će vas vratiti u prošlost ove zemlje, čiji je vođa decenijama bio Josip Broz Tito.

Nedelja

Najlepši istorijski deo Beograda, Zemun, idealan je za nedeljnu šetnju. Najupečatljivija je svakako Kula Gardoš poznata i kao Milenijumska kula iz 19. veka sa koje se pruža neverovatan pogled na grad.

2024 © - Vesti online