Petak 26.08.2016.
14:02
Vestionline

"Ukrajinci, ne očekujte da nam se Krim vrati"

Reuters
Narod na Krimu nema nameru da se vrati pod okrilje Kijeva

Medvedčuk je istakao da ukrajinske vlasti, da su zaista želele da vrate poluostrvo, ne bi objavljivale ekonomsku blokadu i ne bi sprečavale transport robe.

Predstavnik Ukrajine je u intervjuu za "Radio sloboda" rekao da shvata razočaranje kijevskih vlasti:

- Sa pravne tačke gledišta Krim je deo Ukrajine, ali de fakto, nažalost, on pripada Rusiji i ne očekujte da se vrati u Ukrajinu. 

Političar je optužio ukrajinske vlasti da su same od sebe odgurnule stanovnike poluostrva.

- Da su vlasti Ukrajine želele da vrate Krim, one ne bi isključivale struju, vodu, ne bi organizovale ekonomsku blokadu, ne bi zaustavljale putnički i teretni saobraćaj. Osim populističkih izjava o povratku Krima, teritorije ili ljudi, kijevske vlasti za dve godine ništa nisu uradile - tvrdi Medvedčuk.

Komentarišući optužbe ukrajinskih medija o tome da on zauzima proruski stav, Medvedčuk je odgovorio da on to objašnjava potpuno drugačijim okolnostima. 

- Ja sam političar i predstavljam interese onih ljudi koji žele da u Rusiji i ruskom narodu vidi svoje prijatelje, svoju braću, zemlju koja nije samo susedna, već slovensku državu koja je uvek bila i koja će uvek biti u blizini ukrajinskog naroda - naglašava ovaj ukrajinski političar.

2024 © - Vesti online