Četvrtak 25.08.2016.
20:33
B. Božin - Vesti

Muke ilegalnih migranata u Nemačkoj: Četiri života Berata B.

A. Čukić
Život u ilegali nije lak (Foto: Ilustracija)
Ovaj 28-godišnjak je skoro perfektno govorio nemački i odavao utisak simpatičnog mladića. Međutim, par dana kasnije Roberto B. dobija poštu, prvo od Ureda za strance, a onda i od državnog tužilaštva, jer broj na njegovom dokumentu već pripada pravom Robertu B.
 
Lažni "Italijan iz Remšajda" je, u stvari, Berat B. iz Glogovca, gradića u blizini Prištine, koji je pre deset godina uz pomoć švercera došao u Nemačku. Za to vreme je vodio četiri različita života, pod isto toliko imena... Kada je razotkriven, dobio je otkaz, morao je da se iseli iz stana, a devojka ga je ostavila. Pre nego što će zauvek morati da napusti Nemačku, rešio je da otvori dušu za "Špigel". To je priča tzv. ekonomskog izbeglice.
 

Firma njegovog oca na Kosovu je propala. Kada je 1993. prvi put došao u Nemačku sa porodicom, Berat je imao šest godina. Živeli su u azilantskim domovima, u Direnu, Dortmundu, pa u Remšajdu. Očev zahtev za azil je odbijen.

- Vratili smo se u propalu zemlju, u kuću gde nije bilo struje ni vode - ispričao je za "Špigel" Berat. - Imao sam 13 godina i bio stranac u sopstvenoj zemlji.

U školi su ga zadirkivala deca, jer nije znao tečno da govori albanski, a zvali su ga i "izdajicom" jer mu je otac pobegao od rata. Sa 19 godina se ponovo uputio u Nemačku. Platio je krijumčarima 3.500 evra i 800 evra za italijanski dokument na ime Luke M.

Stigao je u Esen, gde se zaposlio kod strica koji je imao piceriju. Preuzeo je vođenje picerije, živeo sa još tri zemljaka u stanu i dobro zarađivao. Novac je štedeo i za brak sa Nemicom, koji je trebalo da mu omogući legalan ostanak u Nemačkoj. Našao je Sandru, kojoj je platio 4.000 evra, ali ona je odustala od venčanja, a novac je nepovratno otišao. Ubrzo su mu i poreznici stajali za vratom, jer su u piceriji svi radili na crno. Pobegao je glavom bez obzira.

U Lajpcigu uzima identitet Albanca Šala G, koji je venčanjem stekao nemačko državljanstvo. Pasoš ga je koštao 1.200 evra. Tada se Berat razboleo od teške upale pluća i dolazi u bolnicu sa lažnom AOK-karticom, koju službenici prilikom plaćanja otkrivaju kao falsifikat. Tako je u jesen 2010. opet prinuđen da beži. Ovoga puta odlazi u Vupertal, gde se krio kod očevog rođaka, koji je imao šestoro dece. Posle devet meseci ponovo je kontaktirao falsifikatore.

Otkazano venčanje

Berat B. je uzeo advokata i u međuvremenu preko ambasade svoje zemlje dobio pasoš koji u Nemačkoj nema veliku vrednost, kako je rekao novinaru "Špigela". Njegova poslednja nada je bio termin kod matičara, jer je upoznao Nemicu rođenu na Kosovu. Trebalo je da se venčaju u julu. Do venčanja nije došlo. Od tada Berat B. nije dostupan...

Pod imenom Roberto B. počeo je da radi u jednom irskom pabu u Vupertalu sa minimalcem od 400 evra. Radio je i u firmi za iznajmljivanje radne snage, a onda se zaposlio u salonu za prodaju auta. Počeo je da zarađuje i do 3.300 evra mesečno. Iznajmio je stan u Remšajdu, gde je njegova porodica pre dve decenije uzalud pokušavala da pusti korene i tako zatvorio krug...

Imao je devojku nemačko-avganistanskog porekla, sa kojom je planirao da se venča. Dve i po godine je trajao san o legalnom životu - sve do trenutka dok nisu otkrivene falsifikovane brojke na pasošu u Uredu za strance. Državno tužilaštvo mu je naložilo da se dobrovoljno vrati u domovinu.

2024 © - Vesti online