Sreda 09.06.2010.
23:09
Srna

Zagreb: Knjiga o "dobrim stranama NDH"

"Bježte psine preko Drine" (poznata Budakova kovanica iz NDH) "nije uvreda srpskom narodu, jer je Budak pod psine svrstavao sve one koje je jugoslovenska kraljevska Vlada slala u Hrvatsku da Hrvatima zagorčaju život, a u mnogo slučajeva i stvarno oduzimaju život" - rekao je svojevremeno Darko Sagrak, o čijoj knjizi su danas u Zagrebu govorili predsednik Matice Hrvatske Igor Zidić, viktimolog Zvonimir Šeparović i istoričar Josip Jurčević.

I dok je u Saboru predlog o zabrani veličanja NDH izneo poslanik iz reda srpskih stranaka Milorad Pupovac, u zgradi Matice Hrvatske Darko Sagrak je imao promociju svoje knjige.

"Uz nedovoljno opiranje rasnim zakonima, Pavelićeva greška bila je to što nije do kraja 1944. kapitulirao u korist SAD te pozvao američku ratnu flotu da uplovi u jadranske luke. Tome se, u to vreme već oslabljena Nemačka, ne bi mogla efikasno suprotstaviti, a Hrvatska bi ušla među zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu, kao što su to već ranije učinile Bugarska, Rumunija i Mađarska (...) U Zagrebu su veoma dobar tretman imali zarobljeni američki avijatičari smešteni na imanjima princeze Gabrijele Habsburg i baronice Nikolić" - piše u svojoj knjizi Sagrak.

Zvonimir Šeparović navodi da autor u toj, kako kaže, "vanrednoj knjizi nastoji da ospori tezu kako je NDH imala nacističko-fašistički značaj". "U knjizi pokazuje kako su u Hrvatskoj zakonom bile zabranjene i nacistička i fašistička stranka ..) On otkriva drugu stranu, koja pokazuje da je tadašnja Hrvatska imala značaj međunarodno priznate države s vrlo jakom diplomatijom" - rekao je na promociji Šeparović.

"Knjiga obrađuje temu o kojoj se kod nas predugo ćutalo ili su o njoj pisani fabrikovani tekstovi. Ne idealizujemo taj period nego nastojimo približiti istinu o vremenu koje je prošlo. Treba priznati sve ono što je bilo dobro, ali i osuditi zlo" - rekao je predsednik Matice Hrvatske Igor Zidić.

"Knjiga nas na stručno utemeljen način suočava sa svim problemima vezanim uz NDH te tako nameće potrebu da se napokon objektivno istraži i istorija NDH i istorija zloupotrebe tema vezanih uz nju" - tvrdi istoričar Josip Jurčević, a prenose hrvatski mediji.

2024 © - Vesti online