Četvrtak 25.08.2016.
14:30
B. Živančević - Vesti

Putinova "kragna" za Erdogana

Reuters
Da li će Putin imati osećaja da ne steže previše?

Pitanje je, ipak, koliko će skupo Erdogana, a samim tim i celu Tursku, koštati taj nametnuti zagrljaj najveće evropske države u Aziji. Taj lukavi potez Rusije, koja Turcima nije, niti će ikada zaboraviti, što su im po američkom nagovoru oborili "suhoja" iznad terirotije Sirije, mogao bi u budućnosti da reši mnoge ruske problemčiće u tom delu planete i uspori zapadnjačke planove.

Dakle, od kada je preživeo vojni puč koji mu je sredinom jula "zamesio" deo oficira, Erdogan je napravio brojne ustupke Vladimiru Putinu - od pristanka na izgradnju novih delova "Turskog toka" do prihvatanja da plati odštetu od pet milijardi dolara za obaranje ruskog aviona. U isto vreme, skoro brzinom svetlosti, Turska se od glavnog snabdevača džihadista američkim oružjem na granici Turske i Sirije okrenula aktivnom uništavanju istih tih džihadista u Siriji.

Sve više okrećući leđa Amerikancima, Turska je dogovorila sa Rusijom i da iz međusobne trgovinske razmene izbace dolar kao sredstvo plaćanja. Takođe, za samo mesec dana Turska je postala spremna da bazu koju koriste Amerikanci da na korišćenje i Rusima, počela da pritiska Evropljane da isplate obećane milijarde evra kako bi držala migrante na svojoj teritoriji i sve glasnije proziva SAD zbog neizručivanja Gulena, glavnosumnjičenog za pokušaj puča.

Nešto se opasno okrenulo kod Turaka, čiji potezi, nekako providno, sve češće idu na rusku vodenicu. Lepo je videti zahvalnost za spašeni život, ali je pitanje kada će ruski zagrljaj za Erdogana postati "kragna" koja ga davi?

2024 © - Vesti online