Četvrtak 25.08.2016.
12:02
Vestionline

Istorijski sporazum: Kolumbijski gerilci otišli u "penziju"

Reuters
Mir konačno došao u Kolumbiju

Dogovor je objavljen u kubanskim gradu Havani, gde su pokrenutI mirovni pregovori u novembru 2012. godine.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove.

Da se izjasne građani Kolumbije

Reuters

Sledi glasanje građana Kolumbije koje će se održati 2. oktobra, kako bi dogovor bio odobren - najavio je predsednik Santos i dodao da će to biti "najvažniji izbori u njihovim životima".

Šef kolumbijske delegacije Umberto de la Kale i glavni pregovarac FARK-a Ivan Markes, potpisali su sporazum na ceremoniji u Kubi. - Kolumbijska vlada i FARK objavljuju da smo došli do konačnog, potpunog i definitivnog sporazuma", navodi se u zajednickom saopštenju.

- Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo - rekao je De La Kale.

Dve strane su potpisale bilateralni prekid vatre u junu, čime je otvoren put za konačan dogovor.

- Bio je to težak posao, sa svetlim i teškim trenucima - rekao je Markes i dodao da su svi "radili od srca" te da sada mogu da kažu da njihova zemlja kreće u oporavak.

Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida, piše BBC. U skladu sa odredbama sporazuma, FARK se odriče oružanih borbi i priključuje pravnim političkim procesima.

- Kada se mir postigne kroz dogovor, nema ni pobednika ni gubitnika. Pobednik je Kolumbija, smrt je izgubila - napisao je na Tviteru pregovarač FARK-a Rikardo Telez.

2024 © - Vesti online