Četvrtak 25.08.2016.
09:59
Vestionline

"Hapsimo Šešelja čim kroči u Hrvatsku"

Tanjug
Za Hrvate samo ustaše nisu zločinci

Pre dva dana i odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je da će Šešelj, ako bude pokušao da dođe u Hrvatsku, biti uhapšen, jer je u toj zemlji "persona non grata i nije dobrodošao".

Na izjavu Šešelja da je dobio diplomatski pasoš i da mu je plan da sa novim dokumentom prvo poseti Zagreb i sastane se sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Medved je u u sredu uveče rekao da mu taj diplomatski pasoš ništa ne znači.

- Predložio bih navedenom da se pozabavi svojim presudama. Ni u kom slučaju ne može ući, a ukoliko uđe, na graničnom prelazu biće uhapšen. Previše zločina je počinio na teritoriji Hrvatske i nedopustivo je da se pusti - kaže hrvatski ministar.

Srbija ne može da ima sva prava

Osvrćući se na optužnicu koja je protiv Branimira Glavaša podignuta u Srbiji, Medved kaže da je ona "pravno neprihvatljiva, jer je Hrvatska branila svoju teritoriju". - Srbija mora da stavi taj zakon van snage i da celu svoju normu prilagodi civilizacijskim - poručio je on.

Medved je istakao da su optužnice protiv hrvatskih vojnika po zakonu o regionalnoj jurisdikciji iz 2003. apsolutno pravno neprihvatljive, jer "Hrvatska nije vodila osvajački rat, već je branila svoju teritoriju". 

- Srbija daje sebi pravo koje ne može da ima. Branitelji će dobiti svu pravnu pomoć, ali Ministarstvo i vlada će preduzeti sve da se taj zakon ukine. U nekim optužnicama se govori o presudama iz 1992. gde je vojni sud bivše vojske osudio na smrtnu kaznu branitelje zbog oružane pobune protiv Jugoslavije. Tu je niz segmenata koji su za Hrvatsku neprihvatljivi. Srbija mora staviti van snage taj zakon, odnosno celu svoju normu prilagoditi civlizacijskim normama -  dodao je on.

2024 © - Vesti online