Sreda 09.06.2010.
21:51
Tanjug

Italijan dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost

 Novinarska hrabrost za film "Beskonačni rat" : Novinar Rikardo Jakona
 

Prema obrazloženju žirija, ovo priznanje Jakona je zaslužio zato što otkriva istinu o događajima na Kosovu, za vreme i posle bombardovanja NATO, vezu lokalnih vlasti i kriminala i posledice zapadne politike u srpskoj pokrajini.


Mada je u policijskoj istrazi saslušano više od 2.000 osoba, još nisu otkriveni naručioci, ni počinioci Pantićevog ubistva.


Pre četiri godine najavljena je "istraga o istrazi njegovog ubistva", ali o tome nije obelodanjen nikakav izveštaj.


Kompanija "Novosti", novinarska udruženja i demokratska javnost očekuju, kako je navedeno u saopštenju, da država ispuni obaveze i otkrije ubice Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, v.d. predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ljubiša Vujić, direktor JIP "Novi put", Aleksandar Dobrosavljević, predstavnik Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine i Miloš Antić, urednik "Novosti".


Jakona je već dobio specijalnu Povelju za novinarstvo bez granica koja mu je 17. aprila ove godine uručena u Udruženju novinara Srbije uz obrazloženje da je do istine koju otkriva u dokumentarcu "Beskonačni rat" došao "krećući se terenom koji, uprkos brojnim snagama NATO, ne garantuje bezbednost ni na Kosovu, ni u Avganistanu."
Primajući ovu Povelju, Jakona je objasnio da tema njegovog filma nisu ni Srbi, ni kosovski Albanci, već "Italijani, zapadnjaci, NATO".


Nagradu za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na ubijenoj kolegu Milana Pantića iz Jagodine, koji je u 47-oj godini izgubio život istrazujući opšti i privredni kriminal u Pomoravlju, zajednički dodeljuju "Večernje novosti", "Novi put", UNS, NUNS i Klub "Đura Jakšić".


Priznanje će italijanskom novinaru biće uručeno u Jagodini, u petak, 11. juna, na dan kada je pre devet godina pred kućnim pragom ubijen Pantić, kome će prethodno biti održan pomen. Odlukom Skupštine grada Jagodina, sutra će u naselju Tabane, biti otvoren i Trg s imenom Milana Pantića.

2024 © - Vesti online