Sreda 09.06.2010.
20:11
Srna

Muškarci pate više od žena

Iako je uvreženo suprotno mišljenje, izgleda da muškarci uspone i padove u vezama podnose puno teže, a njihov učinak na muško mentalno zdravlje je puno veći nego kod žena, tvrdi Robin Sajmon, profesorka sociologije sa Univerziteta Vejk Forest iz Severne Karoline.

U istraživanju koje je obuhvatilo 1.000 neoženjenih muškaraca između 18 i 23 godine Sajmonova je stavila "na probu" stav da su žene puno ranjivije u slučaju emocionalnih turbulencija od muškaraca.

"Situacija upravo obrnuta. Iako su im lica hladna i staložena, to je veštačko stanje, naročito kad se radi o nesrećnim pričama u ljubavi", tvrdi Sajmonova.

Muškarci teže podnose prekide i nesrećnu ljubav od žena, ali to drugačije i pokazuju. Istraživanje je otkrilo da su mlađi muškarci podložniji različitim reakcijama zavisno od kvaliteta veze u kojoj se nalaze.

Stres koji proizlazi iz nestabilnih veza intenzivniji je kod muškaraca iako se to na njima ne vidi. Sa druge strane, kad je veza jako kvalitetna i dobra, muškarci iz toga, u kontekstu mentalnog zdravlja, imaju veću korist.

Potencijalno objašnjenje za ovakve rezultate Sajmonova vidi u tome što su mladim muškarcima njihove partnerke jedini i najbliži izvor intimnosti, dok žene, osim odnosa sa muškarcima imaju bliske veze sa prijateljima i porodicom.

Prema njenim rečima, kod žena se emocionalna potresenost izražava u vidu depresije dok kod muškaraca to nije tako - oni će negativne emocije nagomilavati i zadržavati u sebi. Osim toga, muškarce više brine kvalitet veze, a žene najviše muči to jesu li ili nisu u vezi.

2024 © - Vesti online