Četvrtak 25.08.2016.
00:08
B. Božin - Vesti

Nijaz i sinovi nadmudrili Folksvagen

pixabay.com
Bosanci blokirali nemačkog giganta

Pa ipak, ova kratka letnja drama je otvorila mnoga neprijatna pitanja o Ahilovim petama auto-giganta, o kardinalnoj grešci da tako veliki sistem nema alternativu, na stranu to što je i nemačka država prilično loše odigrala svoju ulogu, prihvatajući pomirljivo da desetine hiljada zaposlenih ostane bez posla. Poslovodstvo koncerna sa 600.000 zaposlenih i obrtom od 200 milijardi evra će takođe morati s dosta muke da objasni zašto im je jedna saksonska firmica od 350 zaposlenih tako lako zadala šah-mat?!

Na Forbsovoj listi bogatih

Hastorovi sinovi Kenan i Damir su na Forbsovoj listi najbogatijih Bosanaca. Porodična firma je u prošloj godini ostvarila prihod od 394 miliona evra, a pri tome su sponzori filmskog festivala u Sarajevu, osnivači fondacije koja deli stipendije, organizuju benefits-sportske utakmice i druge humanitarne aktivnosti.

Pozadina spora je, prema navodima dva liferanta - ES Automobilgus (koji proizvodi delove za menjače) i Car Trim (isporučuju presvlake za sedišta) - to što je poslovodstvo koncerna htelo bezrazložno da otkaže ugovore, a da pri tome nisu ponudili poravnanje. U Volfzburgu tvrde drugačije, naime, da su zahtevi liferanata postali previsoki.

Mnogo toga je i dalje ostalo nejasno i u mraku, jednako kao i to kakva je bila uloga Prevent grupe iz Bosne i Hercegovine, koja je vlasnik oba liferanta. Formalno sedište Preventa je u Sloveniji, ali firma zapravo posluje u BiH, pri čemu je sa 15 proizvodnih lokacija i sa vlastitom bankom jedan od najvećih poslodavaca u zemlji.

Prema sopstvenim navodima, bosanski koncern zapošljava 13.000 ljudi, od toga polovinu u Bosni. Spektar usluga koje nudi ASA Prevent grupa je veoma širok. Pored presvlaka za sedišta i delova za menjače, jedno društvo-kćerka je specijalizovano za žičanu konstrukciju sedišta ispod tapacirunga, a firma proizvodi i kočnice za auto-industriju.

Osnivač ASA Prevent grupe je bosanski biznismen i inženjer Nijaz Hastor, koji je godinama bio na vodećim pozicijama u fabrici automobila TAS u Vogošći kod Sarajeva. Najbogatiji čovek Bosne, kako ga zovu, rođen je 1951. godine u Ustiprači kod Goražda. Posle studija je 1974. godine počeo da radi u tamošnjoj radionici Folksvagena i za 15 godina postao jedan od najuticajnijih menadžera.

Poslove u Nemačkoj preko konzorcijuma u Volfzburgu vode njegovi sinovi Kenan i Damir. Oni koji ih poznaju kažu da je to čestita i borbena porodica i malo ko veruje da su "zli Bosanci hteli da ucenjuju 'Folksvagen'". Istina je po svoj prilici da je Golijat ucenjivao Davida.

Šta je dogovoreno?

Minhenski "Zidojče cajtung" je juče objavio detalje postignutog sporazuma između Folksvagena i Preventa, po kojem se obe strane odriču zahteva za odštetu, što u prevodu znači da će gigant sam platiti 100 miliona evra štete koja je nastala zbog prekida proizvodnje. Obe Prevent firme će ostati u poslu sa koncernom još narednih šest godina, a za to vreme automobilski džin moći će da potraži rezervnog liferanta, ali maksimalno u obimu snabdevanja od 20 odsto. Obe strane su dogovorile i ugovorne kazne ukoliko ubuduće bude zastoja u isporukama.

 

2024 © - Vesti online