Sreda 09.06.2010.
21:35
Srna

Istorijsko prijateljstvo Srba i Jevreja

Igor Radojičić

Radojičić, koji se danas u Jerusalimu sastao sa predsednikom Kneseta, parlamenta Izraela, Ruvenom Rivlinom, izrazio je nadu u razvoj svestranih ekonomskih, kulturnih, političkih i drugih veza između Izraela i RS.

Rivlin je uzvratio interesovanjem za događaje u RS i BiH i informisao se o aktuelnim događajima u Izraelu.

Predsednik Narodne skupštine RS, koji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jerusalim 2010", danas je u Jerusalimu i sedištu Patrijaršije primio patrijarh jerusalimski Teofil Treći i tom prilikom je, u dužem prijateljskom razgovoru, naglašena veza koja postoji između pravoslavnih crkava i značaj pravoslavne crkve za društveni razvoj i očuvanje identiteta.

Radojičić je upoznao Njegovo blaženstvo patrijarha Teofila Trećeg o aktuelnom stanju u RS i BiH, dok se patrijarh jerusalimski naročito interesovao za odnose Srpske pravoslavne crkve i svetovnih vlasti, a posebna pažnja posvećena je pitanjima odnosa različitih verskih zajednica, te iskustvima i praksi u Jerusalimu i u Srpskoj.

Patrijarh Teofil Treći izrazio je podršku RS i verujućem narodu i naglasio svoje interesovanje za razvoj događaja na prostorima Balkana, a naročito Republike Srpske, ističući poseban značaj koji ima i zaslužuje Jerusalimska patrijaršija i čitavom pravoslavnom svetu, ali i šire.

Radojičić je danas posetio Muzej holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, odajući počast postradalim Jevrejima u holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Nakon obilaska Muzeja, Radojičić je u ime Narodne skupštine RS položio venac na spomen-obeležja žrtvama holokausta i, posebno, žrtvama ustaškog logora Jasenovac - saopšteno je iz Radojičićevog kabineta.

2024 © - Vesti online