Sreda 24.08.2016.
08:43
Sputniknews, Vestionline

Turska pokrenula vojnu operaciju protiv ID u Siriji

- Danas u 4 sata ujutru počeli smo vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem eliminacije pretnji koja dolazi od DAEŠ-a i sirijskih Kurda - izjavio je Erdogan.

On je dodao da Ankara namerava da završi sa napadima na tursku teritoriju iz pograničnih rejona Sirije. Po njegovim rečima operacija će biti završena čim ova pretnja bude eliminisana.

Turske vlasti su zvanično informisale Rusiju o početku operacije u sirijskom Džarablusu, saopštila je televizija NTV.

- Rusija je informisana o borbenim akcijama u Džarablusu - prenosi turska televizija.

U sredu su specijalne snage Oružanih snaga Turske ušle na teritoriju Sirije radi izvođenja operacija protiv militanata ID. Nastavlja se rad na stvaranju koridora za drugu vojsku.

Ranije je objavljeno da su turska vojska i pripadnici sirijske opozicije počeli operaciju za čišćenje sirijskog regiona Džarablus od ID. Vodi se intenzivna artiljerijska paljba po pozicijama protivnika, dok su turski avioni počeli da bombarduju ciljeve ID iz vazduha.

Ranije je turska policija preko megafona upozorila građane da se evakuišu "iz bezbednosnih razloga" iz grada Karkamiša, koji se nalazi nedaleko od Džarabulusa i na koji su ispaljene dve minobacačke granate s teritorije Sirije, prenosi AFP.

2024 © - Vesti online