Sreda 24.08.2016.
04:00
A. Vučićević - Vesti

Diploma velika kao olimpijska medalja

Facebook/Andrijana Misovic
Oborila komisiju s nogu: Andrijana Mišović

Ovo nije prvi Andrijanin uspeh postignut izvan Srbije. Ona je sa timom Pravnog fakulteta pre tri godine u Beču na prestižnom takmičenju iz oblasti međunarodnog privrednog prava, osvojila prvu nagradu za sastavljanje tužbe.

- Neopisiv je osećaj biti najbolji od najboljih. Došla sam iz Haga sa novim znanjima i važnim iskustvom. Ovo nije samo moja pobeda, već pobeda Pravnog fakulteta i naše države. Sportistima je prestiž olimpijsko odličje, a pravnicima definitivno Hag - kaže za "Vesti" Andrijana.

Da li će Srbija umeti da iskoristi njen potencijal, ili će, kao i mnogi drugi, svoje mesto pod suncem i ona morati da traži negde u svetu?

- Volela bih da ostanem u Srbiji i učestvujem u obrazovanju mlađih kolega. Trenutno sam demonstrator nastave na Pravnom fakultetu, ali nisam formalno deo kolektiva. Pravni fakultet me je izgradio i ucrtao mi putanju kojom sam došla do ove prestižne diplome, i volela bih da tu i ostanem. Da li će Pravni fakultet da me zaposli, ne znam. Pokazala sam veliku želju, strpljenje i upornost da ostanem u svojoj zemlji. Može da zvuči neskromno, ali uverena sam da mogu da dam veliki doprinos obrazovnom sistemu u Srbiji - ispričala je za "Vesti" Andrijana.

Ispunila sve kriterijume

Haška akademija od 1923. organizuje letnju nastavu. Najboljih trideset kandidata ove godine dobilo je priliku da učestvuje u usmerenim studijama o aktuelnim međunarodnim pravnim pitanjima. Posle nastavnog dela, komisija je izabrala devet najboljih, koji su polagali pismeni, a zatim i usmeni ispit pred komisijom koju čine najpoznatija imena iz oblasti međunarodnog prava. Ovogodišnja tema je bila "res iudicata", odnosno princip presuđene stvari, vezano za presudu u slučaju Nikaragve protiv Kolumbije. Komisija ne dodeljuje diplomu svake godine, već samo onda kada kandidat zadovolji sve kriterijume.

 

2024 © - Vesti online