Utorak 23.08.2016.
21:31
B. Božin - Vesti

Folksvagen stao zbog Bosanaca

Reuters
Preti kolaps: Folksvagenova vozila u Volfzburgu

Dostavljač Car Trim, član Prevent grupe, pokrenuo je sudski spor sa Folksvagenom, a do okončanja spora bila je prekinuta isporuka auto-presvlaka. U međuvremenu je i druga članica Prevent grupe iz Nemačke ES Automobilgus prekinula isporuku delova koji se ugrađuju u menjače. Razlog nije poznat, ali se smatra da je reč o neuspelom zajedničkom projektu, a po pisanju nemačkih medija, dostavljači su koncernu zamerali da zloupotrebljava poziciju moći.

Malo je, međutim, poznato da se oba ova dobavljača - za koje "Bild" navodi da su "saksonski patuljci koji su paralisali giganta" - nalaze u vlasništvu Bosanca i da imaju sedište u Bosni i Hercegovini. Grupacija Prevent BiH zapošljava oko 6.500 radnika, a najznačajniji deo posla obavlja upravo za Folksvagen.

U maju ove godine oni su obavestili javnost da preuzimaju Car Trim, pri čemu su postali vlasnici firme, ne samo u BiH, nego kompletne grupacije koja ima nekoliko proizvodnih lokacija u Nemačkoj, Češkoj i BiH. Inače, putem ove kompanije u Žepču je zaposleno 1.000 radnika, prenosi bosanska TV1. U međuvremenu se saznaje da je i Dajmler u sporu sa Preventom.

Borba za prevlast između Folksvagena i dobavljača mogla je skupo da košta ovaj koncern. Ekspert Ferdinand Dudenhofer procenjuje da šteta u takvim slučajevima iznosi stotine miliona evra. Analitičari banke UBS su naveli da samo jedna nedelja u kojoj nema proizvodnje umanjuje bruto prihod za oko 100 miliona evra! Folksvagen se skoro godinu dana bori sa posledicama "izduvnog skandala" i sprovodi kurs štednje na svom oslabljenom glavnom brendu.

Strahuje 28.000 radnika

Obustavom bi najteže bila pogođena proizvodnja golfa u Volfzburgu sa 10.000 zaposlenih. Montiranje pasata u Emdenu sa oko 7.500 zaposlenih je još od prošle nedelje bilo obustavljeno, piše "Špigel onlajn". U Folksvagenovom društvu-kćerki Zitehu već neko vreme nisu dobijali presvlake za sedišta od dobavljača Car Trima. U ponedeljak je stala i proizvodnja golfa i pasata u Cvikauu, gde radi 6.000 ljudi. Posledica štrajka sa dobavljačima pretila je i u Braunšvajgu sa oko 1.300 zaposlenih i u fabrici motora u Zalcgiteru sa 1.400 radnika. U Kaselu je zbog izostalih delova liferanta ES Automobilgusa strahovalo 1.500 zaposlenih.

 

2024 © - Vesti online