Ponedeljak 22.08.2016.
23:16
Vestionline

Upozorenje Izraela Turskoj: Bolje dvaput razmislite...

Reuters
Izraelski vojnici

- Za Tursku bi bilo dobro da dva puta razmisli pre nego što kritikuje vojne operacije drugih zemalja - rekao je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon, dodavši:

- Normalizacija naših odnosa sa Turskom ne znači da ćemo ćutati suočeni sa tom neosnovanom osudom. Izrael će nastaviti da brani svoje civile od sve raketne vatre na svojoj teritoriji, u skladu sa međunarodnim pravom i našom savešću".

Turski premijer Binali Jildirim rekao je u ponedeljak da normalizacija odnosa sa Izraelom neće nikada sprečiti Tursku da izrazi svoj stav o palestinskom pitanju, preneli su izraelski mediji. On je takodje rekao da se Turska nada da će uspeti da objasni da ne prihvata, niti se slaže sa izraelskim udarima na Gazu.

Izraelski vazdušni udari kombinovni s artiljerisjkom vatrom usledili su nakon što je jedna raketa ispaljena iz Gaze pala u pogranični grad Sderot na jugu Izraela. U eksploziji rakete niko nije ranjen, a u izraelskoj odmazdi petoro ljudi je zadobilo povrede. 

Turska i Izrael su u julu postigli sporazum o normalizaciji odnosa posle šest godina napetosti nastale zbog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u blokiranom pojasu Gaze. Deset Turaka, propalestinskih aktivista, poginulo je u tom upadu.

2024 © - Vesti online