Sreda 24.08.2016.
08:33
J. Arsenović - Vesti

Kome i kad treba podizati znamenje (4): Podvriskivanje u Šumaricama

wikipedia.org/Nevena Dugalić
Spomen obeležje streljanim Kragujevčanima

Novinar iz Kragujevca Dragiša Petrović ovih dana ukazuje na skrnavljenje Spomen-parka u Šumaricama, gde se ori svadbarska muzika, na samo dvadesetak metara od prve humke strljanih, i stotinak, od centralne humke ubijenih đaka i profesora. Brvnara koja je bila namenjena za posetioce da se osveže i kupe neki suvenir sada je izdata privatniku, a njemu je, po svemu sudeći, zarada na prvom mestu.

- Ne samo da je objekat arhiktektonski unakazio, izgradivši od cigala, još uvek nemalterisanih, dodatne prostorije, već ga je pretvorio u kafančinu za svadbe, odakle se čuje muzika i podvriskivanje svatova - ukazuje Petrović.

U slučaju spomen-obeležja u Šumaricama radi se o srpskoj nebrizi i odsustvu pijeteta prema sunarodnicima davno stradalim od okupatora, ali u slučaju obeležavanja čuvene Senćanske bitke, jedne od ključnih događa u istoriji Evrope, radi se o višku politike.

Bitka iz 1697. godine, kad su na obali Tise sukobila vojska Osmanlijskog carstva i hrišćanska vojska Eugena Savojskog, u istorijskim udžbenicima beleži se kao odsudna bitka za odbranu Evrope od nadolazećih Turaka. Današnja, ekonomski ojačana Turska, s ambicioznim predsednikom Erdoganom koji sve češće nostalgično evocira slavne dane Osmanske imperije, želi da podigne svoj spomenik, iako u Senti već postoji spomen-obeležje u znak sećanja na bitku.

Kako odbiti turskog partnera, zemlje koju je današnja srpska vlast prihvatila kao jednog od ključnih privrednih, ali i političkih partnera u rešavanju osetljivih srpsko-bošnjačkih odnosa? Iako lokalna vlast nije u principu protiv, pronalaze se neki proceduralni razlozi za odlaganje konačnog odobrenja. Ukazuje se i na natpis koji bi Turci da postave na postamentu, gde bi pisalo da se spomenik podiže za "sve istinske borce koji su dali život za jedinu pravu veru".

- Na turskom, za borce se koristi termin "šehid", što je reč za pale verske borce, a znamo iz istorije da su obe vojske bile multinacionalne - primećuje lokalni odbornik Mađarskog pokreta Peter Kokai.

Sutra - Kome i kad treba podizati znamenje (4): Šta poručuje knez Mihailo

2024 © - Vesti online