Utorak 23.08.2016.
03:05
D. Dekić - Vesti

Genocid pravi naziv za zločine NDH

Tanjug
Nikad više u jame: Ivanić, Vučić, Cvijanović i Dodik na izložbi u Donjoj Gradini

DSS i udruženje su u ovaj posao krenuli nezavisno, ali potpredsednik te stranke Dragan Maršićanin najavljuje da će stupiti u kontakt sa njima kako bi jedni drugima pomogli, jer im je cilj isti.

Temelj pomirenja

Dragan Maršićanin ističe neophodnost usvajanja dokumenta o genocidu kojim bi se, po njegovom mišljenju utemeljila politika pomirenja.
- Bez suočavanja sa prošlošću nema trajnog mira u regionu - poručio je potpredsednik DSS.

- DSS je pozvao sve parlamentarne stranke da nas podrže, ili da radimo na predlogu teksta koji bi bio zajednički, jer to nije partijsko pitanje. Podržale su nas samo Dveri, ostali do danas nisu odgovorili, kao ni premijer Vučić, od koga smo tražili podršku za usvajanje rezolucije - kaže Maršićanin za "Vesti".

On ističe da iako je inicijativa DSS naišla na gromoglasno ćutanje, ostaje tračak nade da ipak bude prihvaćena.

Ukazujući da se u javnosti čuje vrlo oštra retorika predstavnika srpske vlasti prema Hrvatskoj, Maršićanin naglašava da se ništa ne čini da se srpski narod koji je tamo ostao, zaštiti.

Da se u Jasenovcu dogodio genocid, ističu i u Udruženju logoraša i potomaka koje će do 27. avgusta prikupljati potpise za ulazak deklaracije na dnevni red Skupštine Srbije. Počasni predsednik Udruženja Milenko Čekić smatra da je krajnje vreme da se zločini NDH nazovu pravim imenom.

- U Hrvatskoj je na delu kontinuitet fašističke ideologije i falsifikovanje istorijskih događaja, umanjenje broja žrtava NDH i veličanje zločinaca koji nisu odgovarali za zločine - kazao je Čekić i nastavio:

- Genocid je izvršen na 45.626 mališana koji su ubijani na kućnim ognjištima, u logorima, streljani, vešani, klani, nabijani na bajonete, ubijani sekirama i spaljivani u kućama, crkvama, krematorijama, bacani živi u jame, u vrećama u bunare, trovani, izgladnjivani do smrti.

Potpredsednika Subnora Vidosava Kovačevića brine jačanje i divljanje fašizma u Hrvatskoj i status srpskog naroda u toj državi.

- Ponovo pevaju ustaške pesme, ustaški pozdravi se veličaju na javnim mestima, a Srbi opet prebrojavaju, uz izjave da ih nema dovoljno da bi ćirilica bila prisutna u Hrvatskoj. To je van svake pameti - ocenjuje Kovačević.

U NDH stradalo 72.464 dece

- Istraživanja bivšeg logoraša Dragoja Lukića govore da je u NDH stradalo 72.464 dece, od čega srpske 54.015, muslimanske 6.017, hrvatske 5.519, jevrejske 2.113 i romske 3.371, a za 1.969 njih se ne zna nacionalnost.

Apel UN i Savetu Evrope

U predlogu tekstova deklaracije Udruženja se potvrđuje se da je NDH izvršila genocid i pozivaju UN, Savet Evrope i parlamenti svih članica UN da prihvate deklaraciju. Poziva se, između ostalog, na kažnjavanje živih zločinaca NDH, sprečavanje poricanja holokausta i genocida nad Srbima i Romima i osuđuju pokušaji rehabilitacije ustaških zločinaca i umanjenje broja žrtava genocida.


 

2020 © - Vesti online