Ponedeljak 22.08.2016.
18:10
Vestionline

Sve više Srba sreću traži u Bugarskoj

commons.wikimedia.org/Klearchos Kapoutsis
Čak i u Bugarsku trbuhom za kruhom...

Jug i jugoistok Srbije su najsiromašniji delovi države i veliki broj radnika svaki dan na posao ide preko granice.

- Primanja su negde oko 350 do 450 evra, zavisi kako se radi, subota, nedelja i praznik su neradni, može da se uzme tako - kaže Goran Georgiev iz Dimitrovgrada

On nije jedini koji je posao potražio u bugarskom Dragomanu u fabrici Rubbertec, koja zapošljava 170 radnika. Skoro četvrtina radnika u fabrici u Bugarskoj na posao svakodnevno dolazi iz Srbije. To su ljudi koji, osim srpskog, imaju i bugarsko državljanstvo i zato nemaju problem sa dozvolom za rad u zemlji članici Evropske unije.

Fabrika koja je u vlasništvu porodice iz Nemačke proizvodi gumene delove za autoindustriju. Platom i uslovima zadovoljni su i radnici iz Bugarske, a za kolege iz Srbije imaju samo reči hvale i kažu da jezička barijera gotovo i da ne postoji.

- Radujemo se što ovde imamo i kolege iz Dimitrovgrada. Lepo je što zajedno možemo da radimo sa Srbima. Dimitrovgrad je veoma blizu Dragomanu i to je vrlo zgodno. Pošto tamo i u tom okruženju nema posla, lepo je što dolaze ovde - navodi radnica Slavka Kostadinov.

I bez posebnog poziva građani sa dvojnim državljanstvom sve više traže posao van Srbije. Kažu, samo pokušavaju da svojoj porodici osiguraju bolju budućnost.

2024 © - Vesti online