Ponedeljak 22.08.2016.
14:11
express.hr

Evo zbog čega je umro kralj rokenrola (nije droga)

youtube.com/Fantasy
Pravi uzrok smrti

Elvis Prisli umro je 16. avgusta 1977. godine, nakon što je prebačen je u bolnicu Baptist Memorial u Memfisu, gde su lekari bezuspešno pokušavali da ga spasu. Tri dana kasnije, islednik je objavio izveštaj s autopsije, u kojem se kao uzrok smrti navodi srčani udar.

Toksikološki nalaz bio je znatno zanimljiviji i pokrenuo brojne teorije zavera. Otkriveni su tragovi nekoliko lekova protiv bolova, a nivo kodeina bio je deset puta veći od terapijskog nivoa.

Četiri decenije kasnije, pojavile su se nove teorije o smrti Kralja rokenrola.

Teško bolestan čovek

U trenutku smrti, Elvisovo zdravstveno stanje bilo je veoma loše. Procenjuje se da je imao oko 160 kilograma i da mu je bila neophodna stalna medicinska nega.

Srce mu je bilo dvostruko veće od normalnog, imao je znakove teških srčanih bolesti, a pluća su pokazivala simptome emfizeme iako nikada nije pušio. Toksikološki nalaz pokazao je tragove čak deset različitih lekova na recept, ali nije bilo tragova alkohola ili droga.

Zbog takvog toksikološkog nalaza počela je istraga protiv Elvisovog ličnog lekara Džordža Nikopulosa.

U trenutku smrti, Elvis je čitavu deceniju proveo pod budnim okom doktora Nika. Kada je doktor Nik preuzeo brigu nad Elvisom 1967. godine, pevač je imao normalnu telesnu težinu i neznatno povišeni krvni pritisak.

Nikopulos je završio na optuženičkoj stolici kao krivac za Elvisovu smrt, a jedan od svedoka obrane je bio kalifornijski lekar Forest Torent. On je govorio da čak ni povišeni nivo kodeina nije mogao da prouzrokuje Prislijevu smrt.

Potpuno drugi uzrok smrti?

Tokom priprema za svedočenje, Torent je otkrio neke druge nepoznate stvari, poput toga da se 1967. godine na snimanju filma “Clambake” muzičar spotakao i udario glavom o porcelansku kadu. Od udarca se onesvestio i završio u bolnici. Dalja istraga pokazala je da je bar u još tri navrata Elvis imao teške povrede glave.

Njegova teorija bila da je da su povrede bile toliko ozbiljne da se deo moždane materije našao u krvotoku, što je prouzrokovalo autoimuni poremećaj i dovelo do otkazivanja organa.

Simptomi autoimunog poremećaja su hronični bolovi, nagle promene ponašanja i velike telesne promene poput naglog dobijanja na težini. Autoimuni poremećaji tada nisu bili ni približno dovoljno istraženi i poznati kao danas - u to vreme niko nije ni sumnjao da Elvis ima zdravstvene probleme te vrste.

Zbog hroničnih bolova i promena u mentalnom zdravlju, Prisli je ušao u desetogodišnju spiralu koja se završila njegovom smrću. Postao je zavistan od tableta protiv bolova, hranio se izuzetno nezdravo i počeo da zloupotrebljava psihoaktivne supstance.

Sve to dovelo je pevača do srčanog udara koji je prouzrokovao smrt, zaključio je penzionisani forenzičar Gari Rodžers za Hafington Post.

2024 © - Vesti online