Nedelja 21.08.2016.
21:11
Vestionline

Strah od Rusije: Nemačka stvara zalihe, "za svaki slučaj"

Reuters
Da li je Rusija partner, ili pretnja?

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da će Veće ministara doneti "strategiju civilne obrane", ali nije otkrio pojedinosti.

Dokument, u kojem piše da je "napad na nemačku teritoriju koji bi zahtevao primenu konvencionalne obrane malo verojatan", ali poziva na to da zemlja "bude u dovoljnoj meri spremna za moguću konkretnu pretnju", piše nemački list.

U "Beloj knjizi" Ministarstva odbrane objavljenoj u julu, Nemačka kao potencijalnu pretnju navodi Rusiju, "koja otvoreno dovodi u pitanje mir u Evropi", jer je 2014. godine od Ukrajine anektirala Krim.

"Stanovništvo treba pozvati da stvori zalihe hrane za deset dana", navodi se u planu civilne odbrane na 69 stranica, kao i zalihe vode za pet dana, i to po 2 litra vode po osobi i danu.

Nemačka, koja je dugo vremena bila osetljiva na vojna pitanja, sredinom jula donela je nove smernice kojima bi trebalo da preuzme važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni. 

Nemačka vojska povećaće broj svojih vojno sposobnih ljudi prvi put od 1990. godine, i više će uložiti u odbranu, pošto je više od četvrt veka, od završetka Hladnog rata, rezala troškove za odbranu.

2024 © - Vesti online