Ponedeljak 22.08.2016.
00:14
N. Popović - Vesti

U Sarajevu planula srpska crkva

Vesti
Ubačen Molotovljev koktel: Paroh čedomir Đelmo

- Stigao sam u crkvu ranije da se pripremim za nedeljnu liturgiju. Čim sam otključao vrata, iz crkve je pokuljao dim - kazao je za "Vesti" paroh Čedomir Đelmo. On je potvrdio da je posle vatrogasaca došla i policija koja je povela detaljnu istragu.

- Nisu nam ništa konkretno rekli, osim da će istraga potrajati i da će se rezultati znati kasnije - dodao je paroh Đelmo.

On je podsetio da je kroz uski prozor na ostavi više puta provaljivano u ovu crkvu koja je potom bila skrnavljena, zbog čega je njegov prethodnik ugradio čelične šipke i "zakovao" prostor daskama.

- Moja je pretpostavka da su nekom teškom alatkom prvo razvaljene daske a potom kroz razbijen prozor ubačena neka zapaljiva tečnost - kaže paroh Đelmo. On ne veruje da će iko biti uhvaćen i procesuiran za ovo nedelo.

Za Preobraženje hiljadu vernika

Pretpostavlja se da je "okidač" za najnoviji napad nedavna proslava verskog praznika Preobraženje koja je u crkvi i porti ove godine okupila oko hiljadu Srba koji su u federalni deo glavnog grada BiH došli iz Istočnog Sarajeva, gde sada žive. Nekome je očigledno zasmetalo da se toliko pravoslavaca okupi na jednom mestu.

Vesti
Ostava u kojoj je buknuo požar

- U poslednjih 15 godina ovaj hram je napadnut i skrnavljen više od 40 puta i nijedan slučaj nije istražen do kraja. Mi samo arhiviramo izveštaje policije da je "slučaj zastareo i da krivci nisu pronađeni" - rezignirano konstatuje sagovornik "Vesti".

Ni video-nadzor koji je još pre nekoliko godina postavljen radi zaštite ovog hrama nažalost nije dao nikakve rezultate.




 

2024 © - Vesti online