Sreda 09.06.2010.
15:29 >> 16:28h
Tanjug

Kumanovski sporazum 'mrtvo slovo na papiru'

Zvonimir Stević

Stević je rekao da su taj sporazum kao i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN trebalo da posluže kao formalni osnov za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, povratak svih raseljenih bez obzira na etničku pripadnost i zajedno sa Rezolucijom 1244 to je trebalo da bude osnov za očuvanje integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.


"Sve ono što je usledilo a naročito masovno iseljavanje Srba i nealbanaca, martovski nemiri 2004. godine, praktično nepostojeći povratak interno raseljenih, jednostrano proglašenje nezavisnosti i prateće tenzije, govore da se bar u delu koji se tiče kosmetskih Srba i Srbije veliki deo sporazuma može tretirati kao 'mrtvo slovo na papiru'", naglasio je Stević.


Na vojnom aerodromu u blizini Kumanova pre 11 godina Vojska Jugoslavije i predstavnici UN potpisali su Vojno-tehnički sporazum poznatiji kao Kumanovski sporazum, posle čega je obustavljeno NATO bombardovanje SRJ.

Ivanović: Mir zasnovan na bombardovanju

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da se odnosi između Srbije i kosmetskih Albanaca nisu popravili ni 11 godina nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma.


"Odnosi između Srba i Albanaca se nisu pomerili sa mrtve tačke. I dalje postoji euforični i dosta agresivni albanski nacionalizam", rekao je Ivanović KIM radiju, a prenose beogradski mediji.


Mir, zasnovan na bombardovanju, nikada nije mogao da se održi na duge staze, rekao je Ivanović povodom 11 godina od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i istakao da su razumevanje, razgovor, neuslovljeni pregovori i nelimitirani vremenski okvir, najvažniji za postizanje sporazuma oko Kosmeta.


Ivanović je rekao da je Kfor obezbedio mir, ali nije uspeo da zaštiti srpsko stanovništvo 1999. godine, a potom je "na ispitu pao i u martu 2004. godine".

2024 © - Vesti online