Subota 20.08.2016.
13:52
Vestionline

Ministarstvo pravde SAD šalje tim u Tursku zbog Gulena

Reuters
Da li će pravni tim Amerike dobiti dokaze za izručenje Fetulah Gulena Turskoj?  

Kako javlja agencija Blumberg, novinare su o tome obavestili američki zvaničnici, pod uslovom da ostanu anonimni, a povodom predstojeće posete potpredsednika SD Džozefa Bajdena Ankari, 24. avgusta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan traži da SAD izruče Gulena, 75-godišnjeg muslimanskog sveštenika, koji živi u Pensilvaniji, tvrdeći da on stoji iza neuspelog puča u julu.

Dok turske vlasti neprestano krive Gulena za pokušaj rušenja vlade i u zatvor su poslale hiljade njegovih navodnih sledbenika i saveznika u zemlji, ministarstvu pravde SAD dosad iz Ankare nije stigao formalan dokaz da je on bio umešan u neuspeli puč, ističu američki zvaničnici. 

Umesto toga, kažu, dosadašnji dokazi se oslanjanju na navodnu zaveru i kriminalno ponašanje Gulena pre pokušaja puča, prenosi Blumberg.

Erdogan je lično lobirao kod američkog predsednika Baraka Obame da izruči Gulena, ali je administracija u Vašingtonu saopštila da je potrebno da Ankara pruži jasne dokaze kriminalne aktivnosti da bi se ispunili neophodni uslovi za izručenje.
Slanje tima americckog ministarstva pravde u Ankaru, može imati cilj da uveri Erdogana da SAD njegov zahtrev za izručenje shvataju ozbiljno, konstatuje Blumberg.

2024 © - Vesti online