Nedelja 21.08.2016.
04:30
Vestionline

Instagram preciznije otkriva depresiju od lekara

pixabay.com
Slike koja stavljamo otkrivaju i više nego što želimo

U studiji Endrjua Risa i Kristofera M. Danforta, tim je primenio platformu veštačke inteligencije na 166 profila na Instagramu sa 43.950 fotografija.

Sistem je koristio markere da otkrije da li su korisnici depresivni, analizirajući aspekte poput boja, metapodataka i prepoznavanja lica uz pomoć algoritama.

"Koristeći samo fotografske detalje, kao što su boja i osvetljenost, naš statistički model je u stanju da predvidi koji ispitanici pate od depresije, sa boljim rezultatima od stope po kojoj lekari opšte prakse obavljaju ličnu procene pacijenta", navodi se u studiji.

Program takođe uzima u obzir faktore poput toga koliko često korisnici objavljuju fotografije, jer je depresija često u korelaciji sa smanjenom društvenom aktivnošću. Pojedinci čije su najčešće boje na fotografijama bile plave, sive ili tamnije nijanse patili su od depresije.

Dok neki korisnici postavljaju pitanje etičnosti ovakvog načina prikupljanja podataka, još jednom se potvrđuje da sadržaj koji delimo na društvenim mrežama o nama govori više nego što mislimo, želimo, pa čak i znamo.

2024 © - Vesti online