Sreda 09.06.2010.
15:00
Tanjug

"Srpskom guverneru" preti 415 godina robije

Rod Blagojević (desno) optužen da je prodavao Obamino mesto u Senatu

Blagojević je optužen za 24 krivična dela, uključujuhci pokušaj da "proda" upražnjeno mesto u senatu koje je ostalo iza Baraka Obame kada je preuzeo dužnost predsednika SAD. Tereti se i da je vršio pritisak na određene ljude da daju priloge za njegovu političku kampanju i da je davao lažne izjave saveznim agentima.

Bivši guverner je negirao optužbe, ali u slučaju da ga sud proglasi krivim po svim tačkama optužnice, mogla bi da mu bude izrečena kazna od 415 godina zatvora i novčana globa od šest miliona dolara.

Blagojevićev advokat Sem Adam je rekao da su njegovog klijenta prevarili ljudi sa kojima je bio blizak. On je potvrdio da je Antoan "Toni" Resko, koji je u međuvremenu osuđen za korupciju, pomogao da se prikupi novac za Blagojevićevu kampanju, ali je podsetio da je Resko to činio i za druge političke kandidate. A Blagojević je u celoj priči pošten jer u njegovim džepovima nije nelegalno završio nikakav novac.

Sa druge strane, tužilaštvo najavljuje da će pustiti audio snimke prisluškivanih telefonskih razgovora koji dokazuju Blagojevićevu krivcu. "Čućete ga kako živopisnim jezikom ističe koliko je za njega ovo mesto u Senatu vredno", izjavila je tužiteljka Keri Hamilton.

Prema njenim rečima, Blagojević je doslovno rekao: "ovo mesto je...zlata vredno, neću ga ustupiti.. nizašta".

Blagojević, koji je dva puta biran za guvernera, tražio je da sud presluša 500 sati snimljenih telefonskih razagovora kako bi dokazao da je nevin. On je uhapšen pre 18 meseci zajedno sa bratom Robertom Blagojevićem.

2024 © - Vesti online