Četvrtak 18.08.2016.
23:19
Vestionline

Austrija traži kazne zbog ustaških simbola u Blajburgu

Tanjug/AP
Neoustaše na skupu u Hrvatskoj

Oni su podneli su prijavu zbog kršenja Zakona o zabranjenim amblemima prošlosti, u čijem su obrazloženju naveli da se u Blajburgu, zatim na Ulrihsbergu, kao i u opštini Feldbah, na raznim manifestacijama, mogu videti zabranjeni amblemi oružanih formacija nekadašnjeg Trećeg rajha.

Prijava zbog Blajburga izaziva posebnu pažnju, jer se tamo, svake godine, sastaje više hiljada ljudi na komemoraciji ubijenim ustašama, kojoj prisustvuju često i visokorangirani hrvatski političari.

Ova komemoracija je, kako naglašava DoeW, mesto okupljanja pristalica ustaša, to jest NDH, koja je uistinu bila vazalna država nacističke Nemačke. Na tim skupovima se nose ustaški simboli i pevaju ustaške pesme, a ističe se i hrvatska zastava iz Drugog svetskog rata, podseća ova organizacija.

- Šahovnica je i danas deo hrvatske zastave. Međutim razlika između nekadašnje i današnje zvanične šahovnice je što aktuelna počinje sa crvenim kvadratom levo gore, a šahovnica NDH ima beli kvadrat na početku - obrazlaže "DOeW" u podnetoj prijavi.

Ovaj amblem, kako se dodaje, mora biti zabranjen u skladu sa Zakonom o zabranjenim amblemima prošlosti. Ustaški simbol se, dodaje se, nalazi i na hrvatskom spomeniku u Lojbaher Feldu na centralnom komemorativnom spomeniku, ispred oltara. 

U prijavi se podseća da je takve simbole koristila i 13. Handžar SS divizija, koja je na prostoru bivše Jugoslavije na sebe skrenula pažnju primenom sile. Pored toga, ukazuje se i na koncentracioni logor Jasenovac, jedini logor tokom Drugog svetskog rata koji nisu držali Austrijanci i Nemci, a u kojem je, kako se navodi u prijavi, ubijeno do 100.000 Jevreja, Srba, Roma, kao i protivnika ustaškog režima.

Uz prijavu, priložene su i fotografije iz Blajburga, gde se jasno vide ustaške šahovnice.

DoeW ističe da bi, ako se njihovom mišljenju priključe pravosudni organi i vlasti Austrije i zabrane ustašku šahovnicu, mnogi učesnici komemoracije u Blajburgu izgubili motiv za dolazak na ovo mesto.

2024 © - Vesti online