Petak 19.08.2016.
04:00
J. L. Petković - Vesti

Američka klin čorba

Tanjug/AP
Porodični ili državni projekat: Bajdenovi na Kosovu

Mediji na albanskom jeziku su tu izjavu stavili na portale kao udarnu vest. Opozicija je to protumačila kao podršku vlasti Hašima Tačija (koji se u vezi ove teme godinu i po dana bori sa neistomišljenicima i suzavcem), sve dok pri kraju dugačkog govora američki diplomata nije maestralno izbalansirao i dotakao se kriminala i korupcija. Tu je Tači na tapetu.

Jedino zvanično mišljenje u Beogradu je da su Amerikanci konačno posložili interese sa srpskim. Gotovo školski, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, objasnio je da velikim silama na neki način treba Zajednica srpskih opština kao jedna od poluga za ostvarivanje ravnoteže u politici.

Ukazao je i da je jako važno da predlog Srbije podržavaju i oni koji priznaju nezavisno Kosovo, i istakao da je koncept ZSO nastao u Beogradu i da bi Srbi na KiM trebalo da imaju više prava nego što imaju danas. Dodao je da je to uspeh srpske diplomatije, rezultat rada i kredibiliteta Aleksandra Vučića.

Što pre o Poglavlju 35

Demokratska stranka Srbije predala je Skupštini Srbije predlog da se održi sednica na kojoj bi ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić odgovarali na pitanja poslanika o Poglavlju 35 iz pregovora sa EU, o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Zajednica srpskih opština je na papir briselskih dogovora stavljena pre više od tri godine. Međutim, slična tvorevina je predviđena Ahtisarijevim planom, onim istim koji je "ugrađen" u kosovski ustav. Samo tako, smatra Priština, jedino može biti i osnovana ZSO ili Asocijacija srpskih opština, kako je oni nazivaju.

Da li je, posle svega, politička logika Džozefa Bajdena u Beogradu jednostavno i naivno shvaćena, ili će kao i Tači u završetku popiti hladan tuš?

- Od samog početka, ZSO podseća na klin čorbu, u kojoj se stave svi sastojci. Na kraju se izbaci klin (ZSO), a ostane bogata, masna čorba priznato Kosovo) - kaže Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma.

Srbi čekaju poziv

Ministar u Vladi Kosova Ljubomir Marić kaže da se po pitanju ZSO sada "podudaraju interesi Srbije i SAD".
- Već narednih dana ćemo videti neke konkretne rezultate. Očekujemo da nas pozovu koalicioni partneri i predstavnici vlasti u Prištini, da razgovaramo o toj temi, na koji način zajednički da uradimo taj deo posla - kazao je Marić.

On podvlači da je "poruka koju je Bajden poslao Albancima u skladu sa onim što SNF ponavlja već tri godine".

- ZSO će biti formirana, ali ni izdaleka onako kako se to Srbima sa KiM predstavlja iz Beograda. Stoga, ta navodna "pretnja" u stvari to i nije, već je narodski rečeno to ispiranje usta, jer vlast u Prištini sa tim inače nema problema. Njoj odgovara da ZSO bude formirana u skladu sa Ustavom Kosova, i kao organizaciona jedinica "Republike Kosovo" - kaže naš sagovornik.

2024 © - Vesti online