Četvrtak 18.08.2016.
20:30
B. Božin - Vesti

Papir zavadio ministarstva

Reuters
Turci u Kelnu: Snažna podrška Erdoganu zbunila domaćine

Objavljeni delovi ovog delikatnog dokumenta na ARD-u, koji su zapravo odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova na pitanje frakcije Levih u Bundestagu, nedvosmisleno prozivaju Tursku da pruža podršku radikalnim islamistima, kao što su Muslimansko bratstvo u Egiptu, Oružana islamistička opozicija u Siriji ili ozloglašeni palestinski Hamas.

Ankara je očekivano oštro reagovala na ovu procenu, govoreći o (nemačkom) "poremećenom mentalitetu koji cilja na našeg predsednika i našu vladu". Međutim, varnice sevaju i u Berlinu, jer je MUP zaboravio da u čitavoj stvari konsultuje Ministarstvo spoljnih poslova, koje se odmah distanciralo od izveštaja.

Sankcije Turskoj!

Ne samo opozicija, nego i neki demohrišćani zahtevaju konsekvence za Tursku. "Podrška teroru nedvosmisleno znači prekoračenje crvene linije", rekao je Hans-Peter Ul iz bavarske CSU i dodao da "sankcije protiv Turske ne smeju više da budu tabu".

Zamenica portparola, Savsan Šebli, na konferenciji za novinare izjavila je da "izjave Ministarstva unutrašnjih poslova u svojoj paušalnosti ne prihvataju kao vlastite" i skandal je već bio na pomolu.

U MUP-u su pokušali da sve opravdaju previdom njihovog službenika, ali replika Mezijerovog državnog sekretara Olea Šredera da su na zahtev poslanice Levih Savim Degdelem "bili u obavezi da daju informaciju, a ne da je prikriju kako bi to očito želelo Ministarstvo spoljnih poslova", otkriva da se radi o mnogo dubljem neslaganju koalicionih partnera, pa zašto ne i o rivalitetu dvojice ministara, Štajnmajera i Mezijera.

Moguća kriza vlade

Ostaje pitanje zašto Merkelin ured upravo sada, kada su ionako kritični odnosi sa Turskom, pušta tako eksplozivne procene svoje tajne službe. Svakom je jasno da se informacije BND-a mogu objavljivati, rekao je jedan insajder. Najgori mogući scenario je da su pojedini akteri u Kancleramtu svesno pustili tajne informacije da miniraju nova diplomatska približavanja sa Turskom. Neki čak kao posledicu ovih dešavanja predviđaju - novu krizu vlade.

To, međutim, nije sve, pošto su i u Merkelinom uredu, koji je znao za puštanje informacija kao kontrolni organ BND-a, besni zbog ovakvog razvoja događaja. Merkelova nikako ne voli kad joj neko minira diplomatske napore, a posebno ne ako je to nacionalna obaveštajna služba BND", prenosi "Špigel".

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer i dalje brani pomenuti izveštaj, koji je po njemu "poentirano predstavljanje jednog aspekta turske stvarnosti". Realnost u Turskoj i saradnja vlada u Berlinu i Ankari nadilaze sve ovo, naglasio je Mezijer.

2024 © - Vesti online