Četvrtak 18.08.2016.
18:30
Lj. I. - Vesti

"Zlatna koka" u tuđem loncu?!

A. Čukić
Čudna logika vlasti: Aerodrom "Nikola Tesla"

"Premijer je rekao da je u njegovom mandatu od propale kompanije koja je vredela samo 50 miliona evra, napravljena kompanija koja danas vredi 350 miliona", podseća sindikat u saopštenju.

- Nepoznat nam je podatak da je Aerodrom ikada vredeo 50 miliona evra, a još manje da je ikada u svojih 55 godina istorije bio gubitaš. Nejasno je i kojim je to odlukama Vlada Srbije uspela da poveća vrednost preduzeća sedam puta i to opraštajući dugove Er Srbiji (najvećem korisniku usluga), odbijanjem da se Aerodromu u posed vrati od Parking servisa uzurpirana zgrada i ustupanjem zgrade Terminala 2 Er Srbiji - navodi Dejan Popović, predsednik sindikata.

Gađanje brojkama

Inače, cena akcija Beogradskog aerodroma skočila je za čak 105 procenata, tvrdio je u martu prošle godine aktuelni direktor Saša Vlaisavljević koji svojom tadašnjom računicom demantuje premijera:
- Za skok vrednosti aerodroma zaslužna je Er Srbija i zato je cena dignuta za 400 do 500 miliona evra - rekao je Vlaisavljević.

Aerodrom je, uprkos svemu, uspeo da se modernizuje iz sopstvenih izvora i da uplaćuje novac u državni budžet, pa je nejasno koja je logika vlasti da jednu veoma uspešnu kompaniju da pod koncesiju.

Podsetimo, Vučić tvrdi da Aerodrom "Nikola Tesla" danas vredi 350 miliona evra, a da bi država od koncesione naknade godišnje inkasirala 12 miliona evra, a samo dobit 2015. godine je bila 27 miliona evra. Država je vlasnik 83 odsto akcija Aerodroma, ostatak akcija pripada građanima.

2024 © - Vesti online