Petak 19.08.2016.
00:10
Z. M. - Vesti

Zabraniti ustašku šahovnicu!

Tanjug/AP
Otvoreni fašizam: Sa poslednje komemoracije u Blajburgu

U obrazloženju se navodi da u Blajburgu, na Ulrihzbergu, kao i u opštini Feldbah, na raznim manifestacijama, mogu da se nađu zabranjeni amblemi oružanih formacija nekadašnjeg Trećeg rajha.

Prijava zbog Blajburga izaziva posebnu pažnju, jer se tamo, svake godine, okuplja više hiljada ljudi kako bi odali poštu ubijenim ustašama a prisustvuju često i visokorangirani hrvatski političari.

Blajburg svake godine polovinom maja, kako naglašava DoeW, postaje mesto na kome se veliča ustaška NDH, koja je uistinu bila vazalna država nacističke Nemačke. Ustaški simboli se nose na toj komemoraciji i pevaju ustaške pesme, a amblem ustaša bilo je veliko U sa granatom i šahovnicom, podseća ova organizacija.

"Šahovnica je i danas deo hrvatske zastave. Međutim, razlika između nekadašnje i današnje zvanične šahovnice je što aktuelna počinje sa crvenim kvadratom levo gore, a šahovnica NDH ima beli kvadrat na početku", obrazlaže DOeW u podnetoj prijavi.

Uz prijavu i dokazi

Uz prijavu, priložene su i fotografije iz Blajburga, gde se jasno vide ustaške šahovnice. DoeW ističe da bi, ako se njihovom mišljenju priključe pravni organi vlasti austrijske države i zabrane ustašku šahovnicu, mnogi učesnici komemoracije u Blajburgu izgubili motiv za dolazak na ovo mesto.

Ovaj amblem, kako se dodaje, mora biti zabranjen u skladu sa Zakonom o zabranjenim amblemima prošlosti jer ga je nosila 13. handžar divizija SS-a.

Ustaški simbol se nalazi i ispred oltara na hrvatskom centralnom komemorativnom spomeniku u Lojbaher Feldu.

U prijavi se ističe da je ovo mesto slobodno dostupno. Takođe se podseća da je 13. handžar divizija tokom Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije delovala protiv partizana i da se isticala po svirepim zločinima.

U prijavi se ukazuje i na koncentracioni logor Jasenovac, jedini logor koji nije vođen od strane Austrijanaca i Nemaca tokom Drugog svetskog rata u kojem je, kako je navedeno, ubijeno do 100.000 Jevreja, Srba, Roma, kao i protivnika ustaškog režima.

2024 © - Vesti online