Četvrtak 18.08.2016.
09:29
Vestionline, Srna

Kakve klimatske promene nas naredne godine očekuju

pixabay.com
Prirodno je da posle dugoročnog zagrevanja dođe do zahlađenja 

Jul je bio najtopliji mesec od kada su počela merenja temperature u 19. veku, na šta su uticali efekat staklene bašte i fenomen El ninjo, koji zagreva Pacifik.

NASA je ove sedmice saopštila da postoji 99 odsto šansi da će 2016. godina biti najtoplija i da će premaštiti temperature iz 2015. i 2014. godine.

U narednoj godini, temperature neće biti tako visoke, jer polako jenjava efekat El ninja, koji zagreva istočni Pacifik i remeti vremenske obrazce širom sveta.

- Naredna godina će verovatno biti hladnija od ove - rekao je Fil DŽouns sa britanskog Univerziteta Istočna Anglija. On je dodao da nema indikacija o jakoj La ninji, koja je suprotna El njinu i može da ohladi planetu.

Moćni El ninjo je doneo rekordno visoke temperature 1998. godine, koje su premašene tek 2005. godine.

- Ako 2017. godina bude hladnije, onda će verovatno biti nekih klimatskih skeptika koji će reagovati - rekao je Žan-Moel Tepo, šef službe za klimatske promene "Kopernikus" u Evropskom centru za srednjoročnu vremensku prognozu.

On je dodao da je dugoročni trend zagrevanje, ali da prirodno postoje varijabilnosti, odnosno usponi i padovi.

- Naučna zajednica moraće ponovo da objašnjava šta se događa - rekao je on Rojtersu.

El ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktuacija vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana.

Prema dosadašnjim istraživanjima, El ninjo najverovatnije postoji od završetka poslednjeg ledenog doba. Njegov uticaj najviše se oseća pred kraj decembra.

2024 © - Vesti online