Četvrtak 18.08.2016.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Dva ratna druga

D. Đorđević
Potpora sinu: Majka Vesna i Dejan Milošević

Kao što je već poznato, Dejan je teško oboleo od vijetnamskog sindroma, infekcije nožnih kostiju, a uz sve to je i hronični dijabetičar. Bračni par iz Vranja, koji je uručio novac Miloševićima u njihovom skromnom domu, videvši u kakvim uslovima živi oboleli dobrovoljac sa majkom Vesnom, bez struje i vode, darovao je još 100 franaka, kao svoj lični prilog. Potreseni, samo su rekli:

"Zar smo mi u 21. veku, zar ovde još žive ljudi u naseljima i zgradama gde nema struje i vode gotovo 15 godina? Neće nam niko verovati kad budemo o ovome pričali u Švajcarskoj!"

Dejan je u međuvremenu dobio na kućnu adresu i stalnu mesečnu donaciju od 55 evra, dar anonimnog dobrotvora N. J. iz Minhena, čoveka koji i pored svoje brojne porodice, svaki mesec izdvaja i prilog bivšem borcu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hvala našim dragim dobrotvorima, našim spasiocima. Svaku sreću i zdravlje neka im podari Bog koji jedini sve vidi. Svi za sobom ostavljamo svoja dela, ništa više. Nama je novac preko potreban za lekove, za nastavak terapije i lečenje nogu koje je ispod kolena zahvatila teška infekcija. Ne mogu da se krećem sam, čak ni po sobi, moram lagano, uz pomoć štapa i majke. Nikako da mi zaraste rana. Tome doprinosi i šećerna bolest, zbog koje moram tri puta dnevno da ubrizgavam sebi insulin. Uprkos svemu, ne predajem se - priča Dejan ispraćajući posetioce iz Švajcarske, koji su otišli tvrdeći da čovek tek može u nešto da se uveri - kada to vidi svojim očima.

- Ono što su oni videli nije im bilo jasno, a ljuti su na državu, kao i mi, koja ne vodi računa o Dejanu. Kao 19-godišnjak je dve godine branio srpsku decu u Republici Srpskoj, od Višegrada do Sarajeva. Danas ga se kao borca odriču i Srbija i Srpska. Ostavio je tamo svoje zdravlje, ostao invalid, daj Bože da ne bude i gore. Videli su da ima samo tranzistor na baterije, da televizor gledamo, po sat-dva uveče, kad imamo para da kupimo lož-ulje za agregat. Da sedimo u sobi gde na gajtanu visi jedna obešena sijalica koja se puni s agregata. Da uglavnom boravimo u mraku, pričamo o svemu i svačemu i tako prekraćujemo vreme. Da donosim vodu kantama na drugi sprat, da se teško krećem, umorna od ovog bagatelnog života. Ali, moram da živim zbog Dejana - kroz suze priča majka Vesna bez koje Dejan ne bi mogao da opstane uprkos dugogodišnje pomoći čitalaca "Vesti".

Propala šansa

Dejan je konačno dobio i dugo željeni uput za rehabilitaciju u Vrnjačkoj Banji. Sa majkom Vesnom, kao pratiocem, otišao je početkom avgusta, ali su se nakon šest dana vratili.
- Nažalost, bolest se u banji pogoršala. Noga je otekla do kolena i morali smo hitno kući! I to baš kada nam se jednom u životu pružila prilika da preko socijalnog boravimo u banji - navode Miloševići.

- Samo da je zdravlja, da je Dejanu bolje. Još jednom veliko hvala svim dobrotvorima, posebno ovog puta neznanom Dejanovom saborcu iz Švajcarske, koji mu je preneo u kratkom pismu velike pozdrave i želju za ozdravljenje. Drago nam je što je iz rata izašao čitav i što se setio ratnog druga da mu pomogne kad mu je najteže, kada se bori za život, kakav-takav - poručuje Vesna na rastanku koja će dobijenu donaciju opet trošiti za nabavku lekova i lečenje, a gledaće da kupe i drva za ogrev.

Novi prilog

Anonimni dobrotvor M. C. iz Švajcarske ponovo se javio "Vestima" uz molbu da njegov novi dar od 500 franaka prosledimo siromašnoj porodici nadničara Slavoljuba Stoilkovića iz sela Nova Brezovica kod Vranja, koji za svoju višečlanu familiju gradi kuću uz pomoć komšija. Na ubeđivanje novinara Humanitarnog mosta da se ipak predstavi čitaocima i štićenicima, ovaj plemeniti čovek kratko je poručio: "Predstaviću se kada dođem pred Boga. Možda će tada bolje govoriti od mene i mog imena - moja dela!"



 

2024 © - Vesti online