Sreda 17.08.2016.
13:48
Tanjug, Vestionline

Bajden se iznervirao i pretio na Kosovu: Evo šta mu je Tači rekao!

Reuters
Ili ZSO ili nema SAD: Iznervirao se Džo Bajden

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da će taj sporazum i formiranje ZSO imati pozitivan uticaj na region.

- Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom. To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Boli rata su još sveže. Sve ovo su sveži ožiljci, ali Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti, i jednakim pravima za sve građane - rekao je Bajden.

Drugi čovek SAD je poručio da Priština mora imati blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susedima.

Rekao je da su se i premijer Isa Mustafa i kosovski predsednik Hašim Tači pozitivno izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

- To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem takođe sam razgovarao o ovom pitanju - rekao je Bajden i upozorio da albanski političari imaju obavezu i odgovornost da se pridržavaju obaveza koje su date u Briselu.

Ukazujući da je reč o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovo.

SAD su, kako je rekao, obezbedile više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

- Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član EU - rekao je Bajden.

On je rekao da mu je čast da imenuje autoput Uroševac - Gnjilane imenom svog sina Bo Bajdena, ali je rekao da je sve ovo prethodno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta.

- Ovde sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosovo bude demokratska država. Ako uspete, uspeće i region. Ovaj region nikada nije u potpunosti integrisan u Evropu i naša vizija je evropska integracija - zaključio je Bajden.

Tači: Kosovo je sad skroz druga država

Tači je novinarima rekao da da će dijalog sa Beogradom brzo doći na red. Što se sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, Tači je potvrdio da je reč o fer dogovoru.

On je ponovio da je za Prištinu velika čast poseta američkog potpredsednika.

- To je velika čast što ste posetili našu nezavisnu državu po drugi put. Kosovo se danas veoma razlikuje od Kosova za koje smo se borili pre 20 godina - rekao je.

Srbija?Vreme leti!

Tvrdi da je Kosovo danas veoma drugačije.

- Postali smo važni članovi globalne organizacije. Kosovo kao nezavisna i suverena država je ojačana mirom, stabilnošću i regionalnom saradnjom. Potrebno je više da ojačamo saradnju sa Srbijom... ali vreme ide brzo i mi smo u obavezi da što je pre moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga - rekao je.

Tači je izrazio uverenje da će, kako je rekao, granični problem sa Crnom Gorom uskoro biti rešen, te da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao.

- Ova odluka parlamenta će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših građana da putuju bez viza. Bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka sveta - zaključio je Tači.

2024 © - Vesti online