Sreda 17.08.2016.
08:32
Z. Ninković

Novim zakonom protiv terorizma: Ekstremistima duple kazne

Reuters
Više neće biti blagih kazni za teroriste
Za razliku od saveznog ad hok zakona protiv Al Kaide i ID, čiji rok važenja ističe 2018. godine, ovaj zakon bi mogao da bude neograničenog roka važenja i postane sastavni deo Krivičnog zakonika.
 

Ako je počinilac u terorističkoj organizaciji i tamo ima odlučujući uticaj, za visinu kazne se neće postavljati vremenski limit. Za ekstremizam više neće biti moguće, kao do sada, izreći novčanu kaznu.

- Želimo da se domaći kazneni zakon "prilagodi međunarodnoj pravnoj praksi" kao i moguće buduće presude s tim u vezi. Kazna mora da bude predočena budućim počiniocima. Suviše blage kazne, kao što je to bio slučaj do sada, verovatno im nisu bile opominjuće - kaže Beat Filiger, potpredsednik Konferencije kantonalnh pravosuđa i direktora policije.

Terorističke organizacije sada će biti zabranjene na osnovu Krivičnog zakonika. Dosadašnji paragraf s tim u vezi bio je slabo formulisan i teško primenjiv u praksi. Došlo se do zaključka da opšta klauzula protiv terorističkih organizacija nije dovoljna. To traži i uvođenje specijalnog člana u Krivičnom zakoniku, koji će biti uveden isključivo za terorističke grupe.

Prema važećem zakonu, dokazi za optužbu za terorizam bili su teško izvodljivi. Prema nacrtu novog zakona, kažnjavaće se i oni koji "podržavaju na bilo koji način" terorističke organizacije.

- Neće biti osuđivani samo aktivni članovi terorističke grupe, nego i takozvani spavači, koji su očigledno samo pasivno uključeni u grupu - kaže Filiger.

Malo je 10 godina

Pre usvajanja ovog zakona od strane Savezne uprave za pravosuđe i Saveznog veća, ovaj nacrt zakona ekspertske grupe mora doći pred parlament.
- Uverena sam da će tu biti i usvojen. Maksimalna kazna od 10 godina još je u odnosu na praksu u državama u okruženju ispod proseka. Mislim da bi veće kazne bile prikladnije - kaže Korina Ajhenberger, predsednica Odbora za sigurnosnu politiku Nacionalnog saveta.

Zakon će se primenjivati čak i prema ljudima koji samo podržavaju određenu terorističku organizaciju finansijski, koji regrutuju nove članove ili šire propagandu. Pokazivanje simpatija za te grupe, međutim, neće biti dovoljne za podizanje tužbi ili pokretanje sudskog procesa.
 
Međutim, iako novi član u Zakonu poimenično pominje terorističke grupe poput ID i Al Kaide, time se ne iscrpljuje spisak terorističkih organizacija. Prema autorima predloga ovog zakona, Savezna vlada ili Savezna skupština mogu na tu listu da dodaju i druge terorističke grupe.

Teroristi u pritvoru

U pritvoru se nalazi S. (30) iz Vintertura koji gaji simpatije prema ID. Otputovao je u Siriju u Alepo, gde je bio čuvar u terorističkom kampu. Prema Pravobranilaštvu iz Vintertura, borio se na strani terorista. Prevario je i dva tinejdžera da putuju u Siriju da se tamo bore. Sada S. može da dobije najviše pet godina kazne.
Protiv K. C. ( 31) iz Arleshajma se vodi krivični postupak. Kod njega je policija zaplenila 800 grama visokozapaljivog crvenog fosfora.

2024 © - Vesti online