Utorak 16.08.2016.
17:11
Vestionline

Doći će nam glave: Amerika testira najopasniju nuklearnu bombu ikada!

Printscreen/Youtube/AiirSource Military
Nuklearna bomba na američkom lovcu

Američka vlada je najavila da će tzv. "pametna" nuklearna bomba ući u fazu proizvodnog inženjeringa, a da će u punom obimu početi da se proizvodi najkasnije 2020. godine.

Sačuvaj Bože!

Za razliku od dosadašnjih nuklearnih bombi, B61-12, koju mogu da nose nevidljivi lovci, imaće specijalnu opremu, prozvedenu u Boingu, koja će omogućiti precizno upravljanje putanjom leta. Tu je i mehanizam koji omogućava prilagođavanje eksplozivne snage - od 50.000 tona TNT do svega 300 tona.

- Trenutno, B61 sadrži najstarije komponente u američkom arsenalu, a ovo će uticati da se životni vek sistema produži za najmanje 20 godina - dodaje on.- Ulazak u sledeću fazu je veliko dostignuće za NNSA i izuzetno talentovane naučnike i inženjere na čijem se radu zasniva ova značajna misija za nacionalnu bezbednost - izjavio je administrator NNSA, general-potpukovnik Frank Kloc.

Početak završnih priprema za proizvodnju bombe izaziva kontroverze, jer neki bivši i sadašnji viši vojni zvaničnici tvrde da bi preciznost ovog oružja moglo biti razlog za njeno korišćenje u budućim sukobima.

- Ukoliko mogu da smanjim verovatnoću od promašaja, da li to znači da će u očima nekog predsednika ili u procesu odlučivanja o bezbednosti biti pogodnija za upotrebu? - izjavio je za "PBS" general Džejms Kartrajt, penzionisani zapovednik američke strateške komande.

- Odgovor je da bi verovatno bila upotrebljivija.

Kako navodi "Rivil", troškovi programa B61-12 iznose oko 11 milijardi dolara za 400 jedinica, što znači da je reč o najskupljoj bombi na svetu.

Obamino lažno obećanje

Iako je predsednik Barak Obama najavio planove za smanjenje američkog nuklearnog arsenala, vlada je pokrenula projekat za modernizaciju nuklearnog oružja na zalihama u narednih 30 godina. Vrednost projekta je jedan bilion dolara.

Sekretar za energetiku Ernest Moniz je, međutim, izjavio da "program za produženje životnog veka nuklearnog arsenala direktno podržava direktivu predsednika Obame da se sačuva sigurno, bezbedno i efikasno nuklearno oružje za odvraćanje, uz istovremeno smanjenje zaliha".

- Kada bude završen B61-12 LEP, B81-1, poslednje oružje u megatonskoj klasi moći će da bude povučeno iz upotrebe - dodao je on.

2024 © - Vesti online