Utorak 16.08.2016.
13:39
Vestionline

Sanda očitala lekciju Amerima: Nezavisno Kosovo je propali projekat SAD-a

M. Karović
Nisu protiv Evrope, ali jesu protiv ulaska u EU: Sanda Rašković Ivić

Sastanku su, na poziv američkog ambasadora Kajla Skota, prisustvovali srpski poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Ivićeva je istakla da u Srbiji postoji antiameričko raspoloženje, kako zbog bombardovanja i stava SAD tokom 90-ih, tako i zbog velikog razočarenja, saopšteno je iz DSS-a.

Ona je navela da su SAD u Prvom i Drugom svetskom ratu bile saveznice Srbije, a krajem 20. veka su, umesto Srbije i Srba, izabrale Albance, tačnije albansku mafiju da im bude partner na Balkanu.

"Spavači" Al Kaide prete Srbiji i Evropi

Ivićeva je ocenila da migrantska kriza, udružena sa slepim insistiranjem na priznavanju nezavisnosti Kosova, može da dovede do destabilizacije Srbije, što bi se sigurno prelilo na ceo region.

U saopštenju DSS-a se naglašava da na Kosovu i Metohiji postoje ćelije "spavača" Al kaide i odatle lako može da se regrutuje "bela Al Kaida", što je onda opasnost za ceo svet.

Ivićeva je rekla da se gotovo 90 odsto građana Srbije odlučno protivi priključenju Srbije u NATO, jer su rane od bombardovanja još žive i bolne, a ulaskom u NATO oštro bi se zamerili prijateljskoj Rusiji, a Srbiju učinili metom islamskih terorista.

Nikad protiv Rusije

Ona je iznela stav da Rusija nikako ne sme da bude tretirana kao neprijatelj od strane SAD i da nema Evrope bez Rusije, ni u kulturnom, tehnološkom, energetskom niti odbrambenom smislu, što se najbolje vidi na polju energetike i borbe protiv terorizma i Islamske države.

Ivićeva je dodala da DSS nije antievropska stranka, niti je protiv EU, ali je protiv priključenja Srbije EU zbog niza ponižavajućih uslova koji se pred Srbiju postavljaju, kao što je priznavanje Kosova, promena Ustava, rasprodaja resursa, uništavanje domaće poljoprivrede...

Migrantska kriza

DSS se u odnosu prema EU, NATO, Kosovu, ekonomiji, demokratiji i nizu drugih pitanja, izričito protivi potezima Vučićeve vlade, ali je vlast, tokom migrantske krize, pokazala razumnost i dobro kontrolisanje tokova migranata.

- Srbija, nažalost, ima dugu, ali i svežu tradiciju dočekivanja i zbrinjavanja izbeglica. Tako je Srbija uradila i ovaj put, s tim da migranti ne žele da ostanu u našoj zemlji, jer im je ona samo usputna stanica - dodala je ona.

Ona je navela da Srbija nije, za razliku od svojih komšija, izgubila obraz podizanjem zidova, bodljikavih žica i maltretiranjem ljudi.

2023 © - Vesti online