Utorak 16.08.2016.
12:59
Tanjug

"Švedska i Finska su u EU, ne i u NATO. I to odlično funkcioniše"

Tanjug
Počasna garda za gosta: Stefan Leven i Aleksandar Vučić

Kako je istakao, uživao je tokom sinoćnje šetnje Beogradom zajedno sa premijerom Vučićem koji mu je lično predočio istoriju i kulturu srpske predstonice. Dodao je da je jasno da će nekada morati ponovo da se vrati u Beograd, i zahvalio premijeru Vučiću na razgovorima koje su imali u četiri oka, ali i zajedno sa delegacijama dve zemlje.

Budućnost Evrope

Vućić i Leven razgovarali su i o ubudućnosti Evrope.

- Smatramo da je to pitanje veoma važno i želimo više da sarađujemo sa Srbijom. I na kraju mislim da je važno pitanje zajedička bezbednost. To su ključne reči kako da stvorimo zajedničku bezbednosti, globalno i evropski - rekao je.

- Prepoznajem napredak koji je Vlada Srbije ostvarila u izazovu da reformiše zemju i ekonomiju. Dobri su rezultati toga. Kao što je premijer rekao jutros i za firme i za privatni sektor važno da se ima uvid javne finansije i da one budu transparentne, jer su to dobri podsticaji za investicije i dobru ekonomiju - rekao je premijer Leven.

Srbija je to, dodao je, dobro uradila i nastaviće da radi.

- Uveren sam da put koji je Srbjia izabrala, evropski put, jeste pravi put... Srbija ima punu podršku Švedske na putu ka EU i mi ćemo nastaviti da vas podržimo, samo nam kažite šta vam je potrebno i mi ćemo to učiniti to - rekao je Leven.

On je objasnio da je Švedska, zajedno sa Finskom, član EU, ali ne i NATO-a. To, kazao je, veoma dobro funkcioniše.

- Mi poštujemo takav stav i nastavićemo da ga zuazimamo jer to je važno za stabilnost. U toj perspektivi, mi smo mala zemlja i uveren sam da je malim zemljama potrebna ovakva vrasta saradnje - istakao je Leven i dodao da će Šveđani doprineti jačoj EU, ali će ostati nesvrstani..

Sa premijerom Vučićem je razgovarao i o ekonomskim pitanjima, rastu i pitanju migracija.

- Mi pohvaljujemo odgovornost Srbije to je od apsolutno suštinske važnosti jer za rešenje tog pitanja nema pojediničnih, već samo zajedničkih rešenja - rekao je švedski premjier podsetvši da je reč o najvećoj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata, koja mora biti biti rešena u evropskom i globalnom kontekstu.

2024 © - Vesti online