Utorak 16.08.2016.
12:01
Vestionline

"Ruski car Putin koristi slabost SAD i obnavlja imperiju"

Youtube/playcast
Lukav strateg i tvrd orah za Zapad

"Dok su sve oči uprte u Olimpijske igre, ruski car koncentriše vojsku na granici sa Ukrajinom, miri se sa 'otomanskim sultanom' da bi oslabio NATO i bombarduje sirijske ustanike koje podržavaju Amerikanci", piše francuski list.

"Ukrajina, Erdogan, Alepo - predsednik Rusije kao odličan pokeraš koristi slabosti SAD uoči smene predsednika i postepeno ostvaruje svoje interese. Putin je isto tako iskoristio OI u Pekingu 2008, kako bi isprovocirao oružani konflikt u Gruziji, koji je doveo do kvazianeksije Južne Osetije", hrabro tvrdi autor teksta i dodaje:

"Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. takođe su poslužile kao paravan da se skrene pažnja sa aneksije Krima. Hoće li onda i OI u Riju biti povod za novo zaoštravanje situacije u Centralnoj Evropi, hoće li Rusija okupirati deo Ukrajine kako bi konačno kopnom povezala Krim i Rusiju", brine se ovaj list.

"Kremlj očigledno koristi nesporazume u Evropi, o kojima najbolje svedoči referendum u Britaniji, kao i kraj predsedničkog mandata Obame. Jer kako još objasniti tu smirenost sa kojom su SAD propratile posetu Erdogana Sankt Peterburgu, odnosno približavanje pozicija otomanskog sultana i ruskog cara?", pitaju se Francuzi.

"Savezom sa Ankarom Putin je želeo da  pokaže Vašingtonu da može da oslabi čitavo istočno krilo NATO, jer glavna njegova karika je upravo Turska. Približavanje Rusije i Turske nije jedino sa čime američka diplomatija ne može da se pomiri. U borbama za Alepo Vašington nije smeo da otvoreno brani umerene ustanike. SAD su na taj način indirektno pojačale pozicije Bašara al Asada. A mi nismo imali pojma da Barak Obama želi da upravo to postigne", zaključuje ironično "Puan"

2024 © - Vesti online