Utorak 16.08.2016.
08:19
Vestionline

"Bajden u Srbiji, poslednjem savezniku Moskve u regionu"

en.wikipedia.com/TheWhiteHouse
Došao da "zavrće ruke"?

Kako navode, Srbija je poslednji saveznik Rusije u regionu.

Bajden poslednji put u svojstvu potpredsednika dolazi na Balkan gde je odigrao važnu ulogu u okončanju ratova tokom devedesetih, ocenjuje američka agencija.

Američki potpredsednik će se sastati u utorak u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji su bili članovi srpske vlade "tokom krvave akcije protiv albanskih separatista 1999. godine", navodi AP. 

Poseta Bajdena takođe odražava zabrinutost Vašingtona za spor napredak pomirenja u regionu, 17 godina pošto je NATO pod vođstvom SAD bombardovao Srbiju zbog Kosova. 
Očekuje se da će Bajden u Prištini tražiti od kosovskih lidera da sprovedu sporazum postignut pod pokroviteljstvom EU za normalizaciju odnosa s Beogradom. 

Takođe se očekuje da će među temama razgovara u Beogradu biti nerešeno ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla čija su tela nađena u masovnoj grobnici 2001.g. 

Bajden je kao senator devedesetih snažno zagovarao NATO bombardovanje Srbije i jednom je rekao da je njegov rad na završetku ratova u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od "najponosnijih trenutaka" u njegovoj dugačkoj političkoj karijeri.

2024 © - Vesti online