Ponedeljak 15.08.2016.
20:02
Srna

Izetbegović: Nema mirnog razlaza u BiH

A. Čukić
Izetbegović navodno zabrinut za sudbinu BiH

- Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o zakazivanju referenduma za 25. septembar predstavlja do sada najflagrantnije kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od potpisivanja - rekao je Izetbegović.

On smatra da rušenje mirovnog sporazuma neminovno vodi, kako je rekao, rušenju mira u BiH "i verovatno u ovom delu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine".

On je naglasio da je Kolegijum SDA pozvao "snage zakona" da se energično suprotstave "snagama bezakonja".

- Sile separatizma, koje vode u konflikte sa nesagledivim posledicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah. Pozivamo OHR i Savet za implementaciju mira da u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima preduzmu konkretne korake i radnje na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Izetbegović.

SDA poziva Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći "potrebne privremene mere" i da poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske koja je, kako je naveo Izetbegović, protivna i u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je rekao da razume stanovnike Srebrenice koji prete raspisivanjem referenduma o izdvajanju ove lokalne zajednice iz Republike Srpske jer "referendum raspisan za 25. septembar predstavlja otvaranje Pandorine kutije".

2024 © - Vesti online