Utorak 16.08.2016.
08:31
J. Arsenović - Vesti

Acković: Čuvajte se lažnih obećanja

V. Sekulić
Decenija zamajavanja: Dragoljub Acković

- Ovaj vid zamajavanja traje desetak godina, jer je 2006. završeno sa isplatom obeštećenja koje je realizovano preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) - kaže za "Vesti" Acković.

Predsednik Svetske organizacije Roma iz Srbije Jovan Damjanović izjavio je za beogradske medije da je njihova organizacija angažovala dve američke i jednu švajcarsku advokatsku kancelariju koja će Romima pomoći u naplati odštete za stradanje u Drugom svetskom ratu. Damjanović tvrdi da Romi iz Srbije nikada nisu obeštećni, osim nekolicine po individualnim tužbama.

Acković, koji je i lično bio angažovan u prikupljanju i prosleđivanju zahteva kada je to obavljeno preko IOM, međutim, kaže da je od 4.200 zahteva za obeštećenje na kojima je on radio, samo njih desetak odbijeno. Po pojedincu je tada isplaćeno 15.000 maraka, odnosno 7.500 evra.
Na pitanje zašto se sada ponovo pokreće ovo pitanje, Acković kaže da je to samo "trik pojedinaca kako da sebi podignu rejting", ali i nešto zarade.

- Ta priča o ratnoj odšteti je za pojedince samo jedan od načina da se uzme neki novac od onih koji konkurišu, da im se naplati poštarina, fotokopiranje i slično. Takvih ima i u Makedoniji, kao što je Zoran Dimov, ili u Rumuniji, Dorin Cioaba. To su obećanja zasnovana na lažima, jer para nema, to romski narod ne zaslužuje - ogorčen je Acković.

I sam Damjanović upozorava na prevarante, pa je tako naveo da su ih međunarodne organizacije upozorile na Internacionalnu romsku uniju iz Rumunije, koja osniva ćerke organizacije po Evropi, i vara ljude obećavajući im ratno obeštećenje.

Tajna dogovora Tito-Brant

O naplati ratne štete Josip Broz Tito počeo je da vodi konkretne razgovore tek 25 godina posle rata i to sa tadašnjim nemačkim kancelarom Vili Brantom. Šta su njih dvojica dogovorili i dalje je enigma, ali ostaje činjenica da Nemačka smatra da je brionskim dogovorom Tito-Brant za Berlin pitanje ratne odštete završeno. Zvanično je Jugoslavija po tom dogovoru dobila povoljan zajam za privredni razvoj u iznosu od 700 miliona maraka, dok se nigde ne pominje odšteta za stradale u nemačkim logorima!

Istina je da Romi, jedan od najviše stradalih naroda u Drugom svetskom ratu, nije uspeo jedinstveno i organizovano da nastupi pred nemačkom državom kada je u pitanju ratno obeštećenje. To je verovatno posledica i činjenice da su Romi rasuti širom Evrope i da nemaju svoju nacionalnu državu, a da su im nacionalne organizacije često međusobno zavađene.

Obeštećenja za Jasenovac

Dragoljub Acković kaže da su odnedavno pronađena dokumenta za logor Jasenovac čiji logoraši, kako tvrdi, do sada nisu imali pravo na obeštećenje pod izgovorom da ne postoji dokumentacija.
- Sada kada se zna gde je ta dokumentacija koja sadrži precizno imena i prezimena, opljačkanu imovinu logoraša krenućemo sa inicijativom da se napravi neka fondacija za njihovo, odnosno obeštećenje njihovih potomaka - dodaje Acković.




 

2024 © - Vesti online