Ponedeljak 15.08.2016.
18:55
Vestionline

Turska zateže gajtan: Ili ukinite vize ili...

Reuters
Čavušoglu ljut na Evropljane

Upitan da li će stotine hiljada izbeglica u Turskoj krenuti ka Evropi ukoliko EU ne odobri bezvizni režim sa Turskom od oktobra, Čavušoglu je kazao: - Ne želim da govorim o najgorem scenariju, razgovori sa EU se nastavljaju, ali je jasno da svi treba da koristimo istovremeno sve dogovore ili ih staviti po strani.

Proces readmisije između EU i Turske stupio je na snagu oktobra 2014. godine i on omogućava povratak ilegalnih izbeglica koji uđu u Evropu preko Turske i obrnuto. Puna implementacija ovog sporazuma takođe je potrebna kako bi se sproveo proces vizne liberalizacije za Tursku.

Razgovori o putovanjima bez viza za skoro 80 miliona Turaka su zastali kada je EU zatražila od Turske da upotpuni pet preostalih zadataka, od početna 72, uključujući jedan koji se odnosi na terorizam.

Kupovina oružja izvan NATO

Čavušoglu je takođe kazao da Turska treba odbrambenu saradnju sa državama izvan NATO-a jer neki partneri sa Zapada ne žele da prodaju njegovoj državi opremu ili proslede neke informacije.

Istakao je da je Turska "jedna od najvećih pristalica NATO", te odbacio spekulacije kako bi njegova država mogla da napusti Alijansu, kazavši da tu ideju iznose "protivturski krugovi, a ne mi".

- Jasno je da takođe moramo sarađivati sa drugim partnerima oko prodaje i kupovine oružja i oružanih sistema. To je zato jer neki partneri NATO-a, na primer, ne žele da prodaju sisteme za vazdušnu odbranu ili da sa nama razmene informacije".

2024 © - Vesti online