Utorak 16.08.2016.
03:30
Vestionline, mondo.rs

Eterična ulja: Moćan saveznik u prevenciji, ali i lečenju raka

pixabay.com
Obavezno koristite eterična ulja

Mnogi ne znaju da je, zapravo, reč o najpotentnijim biljnim proizvodima jer se u njima nalazi sama esencija delotvornih tvari iz biljaka. Tako je cve je popularnija njihova upotreba u lečenju teških bolesti, uključujući i rak.

Eterična ulja većinom su skupocena. To je zato što je potrebno puno biljnog materijala da bi se ona proizvela. No, svakako su vredna velikih ulaganja jer ne postoji veće bogatstvo od zdravlja.

Najcenjenija eterična ulja za lečenje raka:

Tamjanovac ili tamjan

Jedno od najpopularnijih, a verojatno i najbolje ulje u terapiji protiv raka je ulje tamjana. U više studija potvrđeno je njegovo snažno protivupalno svojstvo. Postoji mnogo vrsta tamjana, a najlekovitije su:
- Boswellia carteri koja deluje protiv ćelija tumora prostate.
- Boswellia sacrais koja se koristi protiv raka kože i bazalnih ćelija.
- Boswellia sacramay koja pomaže kod naprednog stadijuma raka dojke i kod prevencije raka.

Aromaterapeuti preporučuju zajedničko korištenje ulja tamjana (lat. Boswellia carteri) i sandalovine (lat. Santalum album).

Majčina dušica

Švajcarska studija iz 2010. otkrila je da eterično ulje majčine dušice ima najjači citotoksični potencijal protiv raka pluća, dojke i prostate. To delovanje se pripisuje timolu koji je demonstrirao jaku antikancerogenu aktivnost.

Ruzmarin

Eterično ulje ruzmarina sadrži fitohemikalije s velikim terapeutskim vrednostima. Dva ključna spoja su kofeinska kiselina i ruzmarinska kiselina, snažni antioksidansi i protivupalni spojevi koji štite telo od slobodnih radikala.

Origano

Dr Bavadekar, asistent profesora farmakologije na Univerzitetu u Long Ajlandu, testirala je delovanje karvakrola iz ulja origana i njegovo felovanje na rak prostate. Prema njenim rečima, antiupalna i antibakterijska svojstva origana mogla bi se meriti sa svojstvima super-začina poput kurkume.

Kamilica

Čaj od kamilice je tradicionalni lek za mnoge bolesti, ali eterično ulje ima snažnije delovanje. Nedavne studije pokazale su da medicinski ekstrakt kamilice ne deluje na zdrave ćelije, ali zato značajno uništava ćelije koje su obojele od raka. Ovakvo delovanje dokazano je kod raka kože, prostate, dojke i jajnika, piše "Alternativa za vas".

Matičnjak

Delovanje eteričnog ulja matičnjaka na tumor mozga glioblastom detaljno je ispitano 2014. godine. Ustanovljeno je da je najpotentniji spoj iz matičnjaka citral imao različita delovanja na proces ponašanja tumora mozga, među kojima i samouništenje rezistentnih ćelija raka.

2024 © - Vesti online