Sreda 09.06.2010.
13:20
Srna

Parfem "Opsesija" privlači divlje mačke

Mačka istančanog mirisa: Jaguar

Biolozi Roni Garsija i Hoze Moreira iz "Svetskog udruženja za očuvanje života u divljini" (VCS) i programa za očuvanje jaguara navode da su kao glavni izvor za posmatranje i praćenje jaguara koristili skrivene kamere.

Međutim, oni su se takođe oslanjali i na "Opsesiju" kako bi uspešnije namamili jaguare, a potom ih proučavali i pomogli pri njihovom očuvanju u ovoj srednjoameričkoj zemlji.

"Metod koji smo koristili u Gvatemali za proučavanje jaguara pomalo je napadan i zasnovan na fotografisanju upotrebom zamka-kamera. Bilo je veoma korisno upotrebiti i miris kako bi naveli jaguare da dođu pred objektiv. To nam omogućava da iznesemo pretpostavke o polu i broju u kojem žive na svakoj lokaciji koju smo obradili", rekao je Moreira.

Da li su znali kada su pravili reklamnu kampanju?

Otkriće da ova kolonjska voda privlači jaguare rezultat je eksperimenta koji je izvršio zoološki vrt VCS u Bronksu u Njujorku. Zaposleni u tom zoološkom vrtu su pokušali da pronađu načine kako da namame geparde ispred kamera i posle nekoliko godina istraživanja različitih mirisa otkrili su da nanošenje "Opsesije za muškarcima" nedaleko od kamera osetljivih na toplotu i pokret privlači mačke mnogo duže nego drugi mirisi.

Zoolozi su pokušali sa još nekim parfemima, ali je "Opsesija" najduže održala pažnju mačaka. Osim ovog, drugi rezultat po privlačnosti je imao "L`er du temps" Nine Riči.

2024 © - Vesti online