Ponedeljak 15.08.2016.
10:10
Vestionline

Prva ruska avio-baza u inostranstvu od raspada SSSR-a

Reuters
Ruski lovci Su-25 poleću iz Hmejmima

Iz Saveta federacije Rusije stigla je vest da je postignut dogovor sa Sirijom da će bez nadoknade i na neograničeno vrijeme aerodrom u Hmejmimu postati nova stalna ruska avio-baza i prva takva u inostranstvu posle raspada Sovjetskog Saveza.

Odmah zatim su se oglasili ruski državni zvaničnici rekavši da će u toj bazi biti izgrađena sva prateća infrastruktura koja će omogućiti kvalitetniji život pilota i vojnika, uključujući kasarne, menze, bolnice i nove piste, zatim će biti ugrađeni najsavremeniji radarski i navigacioni sistemi, a o njenoj bezbednosti brinuće protivvazdušni sistemi "Pancir".

- Ruske snage mogu da izvode napade na položaje terorista i sa teritorije Kaspijskog jezera, što znači da nije problem u nedovoljnim kapacitetima na teritoriji Sirije. Međutim, iako taj dogovor predviđa boravak aviona na neograničeno vreme, to ne znači da će avijacija zauvek da ostane u Siriji - kaže Aleksandar Mihajlov, člana ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Prema njegovim rečima, avioni će u Hmejmimu ostati toliko koliko je potrebno da se završi vojna operacija. U pitanju logičan korak Moskve, jer čim je Rusija krenula u obnovu tog aerodroma, jasno je bilo da će tamo i ostati.

Finansijski gledano, objašnjavaju stručnjaci, formiranje stalne avio-baze u Siriji bi se isplatilo Rusiji, jer ona nema puno takvih baza van svoje teritorije.

- To nije preterano veliki trošak, uostalom trošak za izvođenje intervencija je mnogo veći, tako da u mirnodopskim uslovima održavanje jedne takve baze za Rusiju ne bi predstavljalo veći problem - konstatuje Mihajlov.

Podsetimo, jedina druga ruska baza u inostranstvu, ne računajući države bivšeg SSSR-a, jeste ona u Tartusu, koja služi za remont i održavanje mornarice i nalazi se na udaljenosti od 220 kilometara od sirijske prestonice Damaska.

2024 © - Vesti online