Nedelja 14.08.2016.
18:22
Sputniknews

Čepurin: Znam ko su "ruski ljudi" u srpskoj Vladi

Tanjug
Vučić sa ruskim ambasadorom Čepurinom

Sastav Vlade je većinom, kao što je poznato, ostao isti. Naravno, došlo je do promena koje ipak nemaju principijelan karakter. Generalno, nova Vlada je dovoljno mlada kad je u pitanju prosečni uzrast, ali mnogi imaju iskustvo rada na tako visokom nivou.

- Prema onim članovima Vlade koje znam lično, osećam samo poštovanje. Kako u profesionalnom, tako i u ljudskom pogledu. Da kažem iskreno, sa njima je prijatno raditi - komentariše za Sputnjik sastav nove Vlade ruski ambasador.

Jedna od zamerki na program ove Vlade Aleksandra Vučića je da je on prilično nerealan. Vi ste ga pažljivo slušali, šta mislite da li su u pravu?

- Poslednjih godina u Srbiji je došlo do konsolidacije vlasti. Jasno je ko je lider. Naravno, premijeru to prija. Ali istovremeno, na njemu je bez preterivanja gigantski teret odgovornosti za rad Vlade, za Srbiju uopšte. Mislim da je dobro da se Vlada oslanja na solidnu većinu u parlamentu, a i u društvu. Teško je manipulisati takvom Vladom, između ostalog, i iz inostranstva. 

Da li ste zadovoljni prostorom koji je posvećen odnosima sa Rusijom?

- Znate, Rusija je bila spomenuta u ekspozeu premijera, mislim, četiri puta. I to je bilo pozitivno spominjanje. Ali generalno, spoljnopolitički deo programa je bio veoma lakoničan.

Da li će nova Vlada imati snage da još unapredi odnose sa RF - misli se Centar u Nišu, bolju privrednu saradnju, izvoz "fijata"…

- Sva ta pitanja će se svakako razmatrati u Suzdalju za mesec dana, kao i tokom posete Dmitrija Medvedeva. Živimo u komplikovanom svetu. To treba imati u vidu. Ali treba imati u vidu i naše - srpske i ruske - interese. Realno ovi interesi se veoma značajno podudaraju. Imamo mnogo zajedničkog u doživljavanju istorije i sadašnjosti. Naši preci nisu voleli poklič "Hajl Hitler! Zig hajl!", a nama se danas ne sviđa "Slava Ukrajini - herojima slava!" ili "Za dom spremni!". Fašistički pomagači nisu naši heroji.

Premijer Vučić je posebnu pažnju posvetio odnosima u regionu, posebno sa Republikom Srpskom. U BiH su mnogi to ocenili kao preterano "srbovanje". Kako Vi ocenjujete odnos Srbije prema RS?

- Balkan je komplikovan region, bure baruta. Što se tiče Republike Srpske, njene posebne veze sa Beogradom nisu nikakvo iznenađenje. I tu, i tamo su Srbi. Oni jeste žive u različitim državama. Ali sve ostalo ih tesno povezuje. Beograd ne može da ne brine o sudbini svojih sunarodnika bilo gde, posebno ne u BiH. To treba da bude aksiom. I to je pravilno.

Sigurno ste zapazili koliko su mediji spekulisali o Putinovom uticaju na formiranje Vlade Srbije. Hoćete li nam konačno, otkriti - ko je ruski čovek u novoj Vladi?

- Odgovoriću, polazeći od suprotnog. Ni u prethodnoj Vladi, i u aktuelnoj ne znam nikoga ko bi izjavio da je on "antiruski ministar". Ali znam one koji su bliski sa Rusijom, koji imaju simpatiju prema Rusiji, Putinu. Naravno, ima tu nijansa, ali mi ćemo raditi sa svima.

2024 © - Vesti online