Nedelja 14.08.2016.
08:31
Blic, Vestionline

"Hrvati su bili bolji pre ulaska u EU"

Tanjug
A sad popuju Srbima...

- Bojim se da ćete se ponašati kao Hrvati čim uđete u Uniju. Kad uđeš, više se ne moraš praviti fin. To je loše - rekao je Jergović, prenosi "Blic".

Jergović kaže da su danas hrvatske elite "mahnitije od srpske" i da je tu razlog u osećaju nadmoći i međunarodnog legitimiteta.

- Oni su, kako kaže ministar spoljnih poslova Miro Kovač, Evropska unija. Pazite, ne kaže Kovač da su Hrvati u EU, nego da su oni lično Evropska unija - primećuje Jergović.

Na pitanje da li može da definiše korene mržnje između naroda koji govore istim jezikom, Jergović odgovara da je tu reč o "teroru malih razlika".

- Hrvati bi da se jako razlikuju od Srba, ali im ne ide. Srbi bi da Hrvatima dokažu da su oni (Hrvati) u stvari Srbi katoličke vere i čude im se što su tako zadrti, pa bi da budu nešto drugo. Svi naši ratovi u devedesetim vodili se se za veće razlikovanje - rekao je Jergović.

On dodaje da se, iako se činilo da su to bili ratovi za teritoriju, ratovalo za kulturu i identitet.

- Naši ratovi su bili i još uvek jesu kulturni ratovi. Valjda nam je sve drugo nekulturno osim ratova - naveo je Jergović.

Komentarišući nedavnu izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da je Drugi svetski rat završen, Jergović kaže da nije tako.

- Taj rat će biti završen kada budemo imali zajedničku istinu ili zajedničku naraciju o njemu. Ne samo da Drugi svetski rat u Jugoslaviji nije završen, nego smo do njegovog kraja danas dalje nego što smo bili 1945. - zaključuje ovaj hrvatski književnik.

2024 © - Vesti online