Subota 13.08.2016.
17:16
Tanjug, Vestionline

Zašto je Amerima bitno da naprave "treću Jugoslaviju"?

Reuters
Da li će SAD uspeti da stvori još jednu Jugoslaviju?

Mnogo je interesa na ovom području (SAD, Rusija, Turska, sada i Kina...) i balkanski lideri treba toga da su svesni, kao i svih mogućih neočekivanih posledica koje bi mogle nastati zbog tih interesa, zbog čega im Vuletić savetuje da budu odmereni i oprezni.

- U tom spletu različitih savezništava i neprijateljstava moguće je svašta zamisliti. Zato je jako važno da, pre svega oni koji vode zemlje u regionu, budu jako oprezni i svesni mogućih neželjenih, neočekivanih posledica, saveza pa i sukoba do kojih bi eventualno došlo i to je ono što je umetnost vođenja politike na ovim prostorima - kaže Vuletić u razgovoru za Tanjug.

Ističe da se za sada pokazalo da Srbija vodi doslednu politiku, veoma opreznu, koja vodi računa i o interesima srpskog naroda i o stabilnosti u regionu.

Interesi Rusije, ali i Turske

Vučetić kaže da se Rusija takođe trudi da ovde bude prisutna, jer prepoznaje da u delu srpske javnosti, ali i u delu političke elite postoji nezadovoljstvo koje je izazvano pritiscima sa zapada, kada je reč o priznavanju Kosova, o tome na koji način bi BiH trebalo da bude uređena...

- Ona prepoznaje da bi to mogao biti način da se uplete u balkansko polje - konstatuje Vuletić, dodajući da svoje interese ima i Turska, koja je regionalna sila i to sve jača.

- Osim toga na ovom prostoru ima mnogo ljudi muslimanske veroispovesti, koji vide Tursku kao silu koja bi njima mogla da pomogne - smatra Vuletić i dodaje da i sama Turska prepoznaje da bi njen politički utisak mogao biti podignut.

- Pitanje je na čiju štetu, pa najverovatnije na štetu Srba u BiH - primetio je Vuletić.

Kako je rekao, Sjedinjenim državama je u interesu da ovaj prostor bude stabilan, posebno nakon 90-ih godina i Hladnog rata, od kada ga smatraju zonom svog interesa i svoje dominacije.

- U tom smislu se može govoriti o "trećoj Jugoslaviji", jer je SAD jako stalo da ovde vlada stabilnost, da postoje dobio odnosi, Beograda, Zagreba, Tirane, Prištine - objašnjava Vuletić.

Plan "B"

Ukazuje, međutim, da je problem ukoliko se proceni da ta stabilnost može biti ugrožena, dodajući da to može biti iz različitih razloga, jer u svakoj od zemljama regiona postoji mnogo radikalnih elemenata kojima iz različitih razloga ne odgovaraju dobri odnosi u regionu.

Tada, navodi, postoji mogućnost da se aktivira "plan B", odnosno da se ponovo aktueliziju neprijateljstva koja su postojala 90-ih godina.

Vuletić primećuje da mnogim radikalnim elementima u Hrvatskoj, za koje vidimo da su i sada aktivni, ne odgovaraju dobri odnosi sa Srbijom, da u Prištini i Sarajevu ima onih kojima takođe ne odgovaraju dobri odnosi.

-  U tom smislu lako se karte pomešaju i lako se može zakuvati prostor Balkana. Tu postoje različite opcije, koja će biti aktivna zavisi od mnogo faktora, od nas ovde, ali zavisi i od ponašanja velikih sila - smatra Vuletić.

EU ima svojih problema

Ulogu EU u artikulisanju politike na Balkanu Vuletić sada vidi iz "nekog drugog plana", s obzirom da, kako kaže, Unija trenutno ima svojih problema, a to je pre svega - kako da nakon Bregzita artukuliše arhitekturu tog saveza evropskih država.

- U tom smislu postoji svojevrsna defanziva, pa i diplomatska Evropske unije. EU ima svoje posebne interese, ali vidimo da oni često imaju ograničenja, iako je EU imala vrlo konstruktivnu ulogu tokom proteklih decenija u regionu - rekao je Vuletić.

2024 © - Vesti online